Amazon får inte längre utnyttja felstavningar på Google

Tysk domstol sätter ner foten.

Att e-handelsjätten Amazon och den tyska skotillverkaren Birkenstock inte är vänner är det nog ingen som missat. De två bolagen har bråkat sedan 2016 och Birkenstock har tagit bort sina produkter från Amazons marknadsplats i USA, och nu senast även i Europa.

LÄS ÄVEN: E-handlare och skotillverkare i bråk om kopior

Annons

Enligt den tyska skotillverkaren gör Amazon inte tillräckligt för att motarbeta piratkopior på sajten, något e-handlaren inte håller med om. Nu rapporterar Reuters att Birkenstock i samma veva som Europa-stoppet vunnit ett domstolsbeslut mot Amazon.

Konsumenter som stavar fel

Det gäller sökningar på Google och att Amazon helt enkelt utnyttjat felstavningar av varumärket som “Brikenstock”, “Birkenstok” och “Bierkenstock”, för att dra in folk till sin egen marknadsplats. Detta ska e-handlaren inte längre få göra, i alla fall inte i Tyskland.

En domstol i Düsseldorf har nämligen förbjudit Amazon att locka in konsumenter till sin marknadsplats via dessa felstavningar. Birkenstock ska ha krävt detta åläggande då de varit oroliga över att kunderna sedan erbjudits piratkopior av företagets produkter på Amazons marknadsplats.

Exakt hur Amazon ska undvika att synas på dessa sökord hos Google framgår inte. Domslutet ska gälla från och med den 20 december 2017.

Annons