Amazon och Apple stänger ner tredjepartssäljare

Men bjuder på destruktionen av varorna.

De två jättarna Amazon och Apple har tydligen kommit överens om ett nytt avtal som kommer att kicka ut många mindre Apple-återförsäljare på e-handlarens marknadsplats. Speciellt hårt ska det nya avtalet slå mot de som renoverar gamla Apple-produkter och säljer dem vidare via Amazons marknadsplats, något som Apple sägs jobba för att stoppa.

LÄS ÄVEN: Tredjepartssäljare förbjuds sälja vissa produkter

Annons
Annons

Enligt en professor i juridik, som tidningen Motherboard har talat med, så ger Amazon nu Apple en stor makt och kontroll över vad som säljs på marknadsplatsen i USA.

- Lagen "first sale doctrine" har aldrig krävt att en ägare skulle få tillstånd att sälja sin egendom. Men Amazon utnyttjar nu sin makt över sin marknadsplats för att ge Apple en kontroll som domstolarna och kongressen aldrig har gett eller skulle ge dem, säger Aaron Perzanowski på Case Western Reserve University.

Bara stora företag får vara kvar

Kyle Wiens är vd på företaget iFixit, som erbjuder verktyg och reservdelar för att laga bland annat Apple-produkter, och han instämmer i kritiken.

- Det är överväldigande att tänka sig att ett varumärke skulle kunna begränsa försäljningen av begagnade produkter. Det här är exakt den typ av kontroll som Apple vill utöva över marknaden, säger han till Motherboard.

Det nya avtalet ska fortsatt tillåta försäljning av “renoverade” Apple-produkter, men kraven för att få sälja dessa ska vara mycket höga och utesluta alla utom riktigt stora företag.

Börjar gälla 4 januari

De nya reglerna införs den 4 januari i USA. De tredjepartssäljare som då exempelvis har kvar produkter på Amazons lager, via Fulfillment by Amazon, ska utan kostnad få sina icke godkända Apple-produkter antingen destruerade eller returnerade till sig.

- Som ett led i ett nytt avtal med Apple arbetar vi med en utvald grupp auktoriserade återförsäljare för att erbjuda ett utökat utbud av Apple och Beats-produkter, inklusive nya versioner, i Amazons butiker. Tredjepartssäljare är otroligt viktiga för Amazon och våra kunder, och vi meddelar dem nu så att de kan förbereda sig för denna förändring, ska e-handelsjätten ha sagt i ett uttalande.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!