Amazons e-handelsknappar bryter mot lagen

E-handlaren överklagar.

2015 lanserade Amazon ett helt nytt sätt att e-handla. Med hjälp av små plastknappar, kallade Dash, skulle kunderna med ett fysiskt klick kunna beställa hem exempelvis tvättmedel, toapapper eller tandkräm. Helt enkelt produkter som ofta behöver fyllas på i hemmet.

LÄS ÄVEN: Amazons hushållsknappar Dash går nu att köpa

Annons
Annons

Det har varit lite delade meningar om kunderna faktiskt använder dessa plastknappar men de har sålts fram till idag så någon lär i alla fall gilla dem.

Till nackdel för konsumenten

Någon som inte gillar Amazons Dash-knappar är dock en konsumentorganisation i Tyskland, som menar på att knapparna bryter mot lagen. Och de har nu fått rätt i en högre domstol i Tyskland som har fällt Amazons knappar som olagliga.

- Vi är alltid öppna för innovation. Men om innovation innebär att det är till nackdel för konsumenten och att prisjämförelser blir svårare, så bekämpar vi det, säger Wolfgang Schuldzinski, chef för Konsumentcentrumet NRW, i ett uttalande.

Det stora problemet verkar vara att kunderna inte vet exakt hur beställningen kommer att se ut. Pris samt exakt produkt ska nämligen inte vara skrivet i sten, även om kunden gjort ett val då de installerade knappen. Och enligt tysk lag så måste kunden veta pris och produkt innan de beställer.

Övertygade om att de är lagliga

Amazon vill dock förstås få ut en produkt till kunden oavsett vad och de kan enligt avtalet substituera vald produkt med en likvärdig, något som alltså nu dömts ut av domstolen.

- Domen är inte bara mot innovation, det hindrar också kunder från att göra ett självständigt val om huruvida en tjänst som Dash är en bekväm väg för dem att handla. Vi är övertygade om Dash-knapparna och motsvarande app är i linje med tysk lagstiftning. Därför kommer vi att överklaga, säger Amazon i ett uttalande.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!