Apple betalar ut 3,3 miljarder kronor efter priskartellen

Apple börjar idag betala ut 3,3 miljarder kronor efter att ha utmanat Amazon, utanför lagens gränser.

Advokatbyrån Hagens Berman meddelar idag att det är lönedag för miljoner amerikaner. Apple börjar idag den 21 juni betala ut pengar, i form av krediter, till kunder som drabbats av den olagliga priskartel på e-böcker som Apple och USAs fem största bokförlag ingått tillsammans.

Smidig utbetalning

Totalt skall 400 miljoner dollar, 3,3 miljarder kronor i dagens kurs, betalas ut till miljontals amerikaner efter att fallet avgjorts och högsta domstolen i USA nekat att ta upp fallet. 

Annons

Advokaterna på Hagens Berman meddelar att utbetalningen kommer bli mycket smidigt för konsumenterna. Drabbade kunder hos företag som Amazon, Barnes & Noble, Kobo och Apple kommer helt enkelt få pengarna insatta på sina konton i form av en kredit som måste användas inom ett år.

Största utbetalningen av sitt slag

Kunderna kommer få tillbaka ungefär 7 dollar för varje e-bok som varit med på New York Times topplista över böcker och 1,6 dollar för alla andra e-böcker.

- För att göra denna uppgörelse effektiv och tillgänglig för konsumenter stod vårt team inför en betydande utmaning. Vi fick vara i konstant kontakt med företag och återförsäljare för att se till att krediter kommer att tillämpas på konsumentkonton över hela landet. Detta är den andra omgången av utbetalning i fallet, och vi tror att det är det enda fall i landet att skicka så mycket pengar tillbaka direkt till konsumenterna, säger Steve Berman, managing partner på Hagens Berman.

Apple och förlagens prisuppgörelse ska ha höjt priserna med 30-50 procent över Amazons pris om 9,99 dollar. Målet ska ha varit att bryta Amazons dominans på marknaden.

LÄS ÄVEN:
E-handeln kan få en boost av den massiva återbetalningen
Apple skyldiga till priskartell på E-böcker

Uppdatering: Artikeln sade tidigare att det var Apple och bokförlagen som nu betalade tillbaka pengar, men det är bara Apple i denna runda av utbetalningar.

Annons