E-handeln kan få en boost av den massiva återbetalningen

400 miljoner dollar håller på att distribueras ut till miljoner e-handelskunder runt om i USA.

Detta efter att e-bokkonsumenter i en grupptalan mot Apple vunnit och högsta domstolen i USA nekat att ta fallet vidare. Apple dömdes utöver att återbörda 400 miljoner dollar till kunderna för sin olagliga priskartell att även betala 50 miljoner dollar för rättegångskostnader.

Konsekvensen nu är att kunder hos nätbutiker och e-bokbutiker som Amazon, Barnes & Noble, Kobo och Apple får krediter insatta på sina konton.

Annons

Tidningen ArsTechnica ransakade mailkorgarna på redaktionen och återbetalningar från 1 dollar till nära 50 dollar fanns att hämta bland redaktörerna. Dessa pengar kommer med största sannolikhet att spenderas och ge e-handeln i landet en liten extra skjuts i sommarvärmen.

E-böcker men också annat

Konsumenter som får sin återbetalning via Barnes & Noble eller en annan bokaffär kommer dock inte kunna handla vad som helst, utan det blir nog e-böcker som man spenderar pengarna på. Amazon säljer dock som vi vet allt och där kan man lägga sin vinst mot Apple på annat än e-böcker.

De fem bokförlagen Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin och Simon & Schuster som också var del i priskartellen gick med på en förlikning redan 2013 och betalade då ut 166 miljoner dollar i fallet. Apple gick dock vidare men förlorade alltså till sist. Priskartellen skall ha höjt priserna mellan 2010 och 2012.

LÄS ÄVEN:
Apple betalar ut 3,3 miljarder kronor efter priskartellen
Apple skyldiga till priskartell på E-böcker

Annons