Butiksdöden breder ut sig – Sportbutikerna på tur?

"Ökad e-handel och förändrade köpvanor".

Ny statistik från kreditinformationsföretaget UC visar att konkurserna minskade med 16 procent under april månad i år, jämfört med i fjol. Gällande detaljhandeln så ska siffran ligga på 7 procent. Detta trots att många fysiska modebutiker kämpar med lönsamheten.

LÄS ÄVEN: Kampen är över - JC i konkurs

Annons
Annons

- Både detaljhandeln och byggbranschens konkurser minskar denna månad. Men butiksdöden breder ut sig, flera klädkedjor har stora problem. Senast var det JC som gick i konkurs. Ökad e-handel, ogynnsam växelkurs och förändrade köpvanor lyfts ofta fram som orsaker, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Började med bokhandlarna

Enligt Richard Damberg kan sportkedjorna vara näst på tur att pressas av den växande e-handeln.

- Butiksdöden började med bokhandlarna. Sedan kom leksaks- och klädkedjorna. Frågan är om sport- och apoteksbutikerna står näst på tur för att konkurreras ut av nätförsäljningen, säger Richard Damberg.

Trots att april månad bjöd på en positiv utveckling, med mindre konkurser, så väntar sig inte UC att detta håller i sig.

- Tyvärr tror jag att det är en kortvarig glädje. Ser vi till 2019 så här långt har konkurserna ökat i de flesta branscherna och den trenden lär fortsätta, säger Richard Damberg.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!