Byggmax köper upp Skånska Byggvaror

Byggmax förvärvar konkurrenten Skånska Byggvaror för 741 miljoner kronor, tillsammans ska man bli ännu starkare.

Det är en byggvarujätte i köptagen. Nyligen förvärvade Byggmax konkurrenten och det svenska byggvaruhuset Buildor.se, nu har man även köpt Skånska Byggvaror för 741 miljoner kronor, plus en tilläggsköpeskilling beroende på utvecklingen för bolaget.

Finansieringen av köpet sker med lånat kapital och affären värderar Skånska Byggvaror till 847 miljoner kronor på skuldfri basis. Under den senaste tolvmånadersperioden hade Skånska Byggvaror en försäljning på 690 miljoner kronor, en tillväxt på cirka 20 procent jämfört med föregående år.

Annons

– Vi är imponerade av Skånska Byggvarors förmåga att växa omsättningen över tid, samtidigt som bolaget varit lönsamt. Vi ser betydande synergier mellan bolagen, främst att vi kan dra nytta av varandras sortiment för att öka försäljningen, säger Magnus Agervald, VD Byggmax Group.

Drivs vidare under eget varumärke

Medan Skånska Byggvaror har skaffat sig en bra position på gör-det-själv-marknaden inom uterum och trädgårdsmiljöer, har Byggmax vuxit sig stora inom byggvaror. Skånska Byggvaror kommer att drivas vidare som ett dotterbolag och separat varumärke och tillsammans blir man ännu starkare.

Framför allt på försäljningssidan där bolagen kan komplettera sin e-handel med varandras produkter, men även på inköpssidan.

– Tillsammans med Byggmax får vi en möjlighet att erbjuda vår målgrupp ett större sortiment samtidigt som vi kan öka försäljningen med hjälp av Byggmax starka nordiska plattform. Vi vet att våra kunder köper byggvaror när de genomför sina projekt och framöver kommer vi kunna tillhandahålla dessa direkt till våra kunder, säger Anders Johansson Eickhoff, VD på Skånska Byggvaror.

Huvudägare till Skånska Byggvaror är i dag riskkapitalbolaget Polaris med 80 procent av aktierna. 20 procent ägs av Anders Blomkvist, son till grundaren Börje Blomkvist.

Annons