”Click & Collect”-butik ska lösa IKEAs problem i Norge

Den svenska möbeljätten vill in i centrala Oslo för att minska trycket på befintliga varuhus och öka tillgängligheten.

Ikea storsatsar på e-handeln och i ett antal länder håller man just nu på att testa konceptet med upphämtningsbutiker. Främst i städer där man inte har några varuhus, små butiker som även fungerar som ett showroom.

I Kanada har man öppnat upp två pick-up-points och i somras var det dags för Storbritannien och Norwich. I Sverige, Västerås och Malmö, testar man konceptet Beställ & Hämta i sina fullstora varuhus, men i Norge har man valt att satsa på de lite mindre upphämtningsbutikerna.

Annons

Redan i juni öppnade den första testbutiken i Tromsö och i januari är det dags för butik nummer två i Ålesund. Nu meddelar Ikea att man även vill öppna ett click & collect-koncept i centrala Oslo.

Vill avlasta varuhusen

Ikea har i dagsläget ett fullstort varuhus i Furuset, Oslo, samt i Slependen som ligger strax utanför. De varuhusen är över 20 000 kvadratmeter stora men den nya lokalen kommer troligtvis inte bli större än 2 000 kvadratmeter.

– På Ikea jobbar vi hela tiden för att bli mer tillgängliga för våra kunder. Många som bor centralt i Oslo saknar bil, och föredrar att handla i närområdet eller på nätet, säger Jan Christian Thommesen, kommunikationschef på Ikea Norge.

Om allt går enligt plan hoppas man kunna öppna redan i september 2016, och förutom att man vill bli mer tillgängliga för kunderna, vill man öka kapaciteten för varuhusen i Furuset och Slependen.

– Varuhuset i Furuset behöver avlastning nu. Vi tror att ett service & pick-up point centralt i Oslo är rätt väg att gå, säger Jan Christian Thommesen.

Annons