Cyber Monday – den bortglömda readagen?

I dag är det e-handlarnas egen shoppingdag.

De flesta e-handlare verkar ha glömt bort att det faktiskt är Cyber Monday idag. En rea-dag som i dess hemland, USA, är större än Black Friday när det kommer till onlineförsäljningen.

Detta är dock långt ifrån vad som händer i vårt avlånga land. Cyber Monday syntes först på vår e-handelsradar, Ehandel.se Analytics, för två år sedan. Detta medan Black Friday är Sveriges största detaljshandeldag, alla kategorier.

Annons

LÄS ÄVEN: Kraftig tillväxt för Black Friday - dagen saktar inte in

I dag har vi sett flera e-handlare som inte har orkat ta ner sin Black Friday-kampanj och helt enkelt kör den under måndagen också. Det finns dock e-handlare som kör Cyber Monday-kampanjer idag, men frågan är om deras kampanjer endast är en förlängning av Black Friday.

Vi skickade iväg några frågor till e-handlare som skyltar med Cyber Monday. Det var inte så många som svarade. De är dock ursäktade då de förmodligen packar paket som bara den.

LÄS ÄVEN: Jättarna tar säljet - fler dubblar sin Black Friday

Media Markt var snabba att slå upp Cyber Monday-skyltar imorse, eller Cyber Måntag som företaget kallar det.

Varför kör ni Cyber Monday?

- Precis som Black Friday är Cyber Monday ett internationellt fenomen för detaljhandeln och ett bra tillfälle att lyfta konkurrenskraftiga erbjudanden inför jul. Vi på MediaMarkt har ett uttalat fokus på omnikanalsstrategi och det är självklart viktigt att uppmärksamma en högtid för e-handeln, men det innebär också att vi har samma kampanjpriser både online på Mediamarkt.se och i våra varuhus idag under Cyber Monday, skriver Media Markt i ett mejl till Ehandel.se.

Den stora frågan är ju dock om Cyber Monday bara är en förlängning av Black Friday-helgen. Enligt Media Markt ska det dock ha tillkommit nya erbjudanden.

Annons

- Det har tillkommit nya deals på Cyber Monday, medan vissa Black Friday-deals har förlängts, meddelar Media Markt.

Cykelkraft, som hade tur med årets julklapp i år, hittar vi också bland de som skyltar med just Cyber Monday på sin sajt.

LÄS ÄVEN: E-handlare i positiv chock över Årets Julklapp

- Yes, vi har kört den så kallade Black Weekend som börjar med Black Friday och slutar med Cyber Monday. Vi har kört det sen jag hoppade på företaget, det vill säga 2014, skriver Cykelskrafts vd Christoffer Tyrefors till Ehandel.se.

"Ger dagen existensberättigande"

Är Cyber Monday bara ett sätt att förlänga Black Friday-rean eller står den på egna ben?

- Den står helt klart på egna ben! Vi har inte sänkt några produkter som sålts under Black Friday, men däremot har vi lanserat produkter som varit dolda på sajten under helgen för att kunna ge Cyber Monday ett existensberättigande, meddelar Tyrefors.

Vi frågade de båda aktörerna om de tycker att Cyber Monday hamnat i skuggan av Black Friday.

- Black Friday har blivit så oerhört etablerat i Sverige de senaste åren, vilket märktes särskilt mycket i år, medan Cyber Monday kanske inte är lika välkänt (än), skriver Media Markt.

Christoffer Tyrefors meddelar att han har jobbat i princip 22 timmar om dygnet den senaste veckan och därmed har ganska dålig koll på omvärlden. Han delger dock företagets bild av de två försäljningsdagarna.

- Tittar jag på vår budget så är Cyber Monday lika stor försäljningsmässigt som Black Friday. Med det sagt kan det mycket väl vara så att kunder väljer att vänta eftersom de vet att de lika gärna kan shoppa på måndagen, det vill säga om vi inte hade Cyber Monday så hade Black Friday varit större. Vi ser vissa sådana tendenser, men inte supermycket, avslutar Tyrefors.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!