De vill sälja in Gotland över hela världen

"Dreamteam" av formgivare representerade i e-handeln.

John Norrby hade i många år en idé. Han ville starta en webbshop där han kunde sälja olika gotländska produkter och på så sätt visa upp det bästa av ön. Han kom dock aldrig till skott med att sätta sin idé i verket - förrän han sommaren 2017, när han träffade Johan de Verdier. Johan var i full färd med att flytta till Gotland och de båda herrarna bestämde sig för att starta en gemensam e-handel.

De hade båda en liknande bakgrund - i bagaget har de ett decennium som egenföretagare och fotografer. För att få ytterligare guidning om vilka produkter de skulle kunna sälja, bokade de in ett möte med Magdalena Björnsdotter, även hon en erfaren egenföretagare och fotograf.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Rusning till e-handelsnätvert på Gotland - når 100 medlemmar

Vill sälja även internationellt

Resultatet blev till slut e-handeln Made by Gotland, som säljer just "det bästa som Gotland har att erbjuda inom inredning och design".

- Målet är att sälja produkterna nationellt och även internationellt, säger John Norrby till Ehandel.se.

Bland annat säljer de nu en egen kollektion med produkter från "öns bästa formgivare". Innan de lanserade kollektionen hade de tagit fram en lista på vad de såg som ett dreamteam av gotländska formgivare.

- Nu, några månader senare, bidrar varenda en av dem med sina produkter i vår webbshop. En fantastisk känsla! säger John Norrby.

Formgivarnas produkter har delats upp i olika kategorier, som fått namn som Livingroom, Bedroom, Set the table och Kids room.

Vill få fler att upptäcka ön

Förhoppningen är att de genom e-handeln även ska lyckas få fler att upptäcka ön.

- Därför har vi skapat avdelningarna Travel to Gotland i samarbete med Destination Gotland och Flygbra, Work on Gotland i samarbete med 4potentials och inom kort även Live on Gotland, där vi presenterar bostäder att hyra eller köpa, samt utvalda hotell.

Annons
Annons

Planen är nu att låta fler utvalda, gotländska formgivare ska kunna sälja sina produkter genom Made by Gotland. En annan tanke är att låta flera formgivare gemensamt ta fram nya produkter som sedan ska säljas exklusivt i nätbutiken.

- Vi hoppas att vår satsning kommer att generera en ökad produktion året runt, och inte bara inför turistsäsongen. Detta gör också att många kan jobba på heltid med sitt hantverk och inte behöver ha flera jobb för att få räkningarna att gå ihop, avslutar John Norrby.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!