Digital och lokal mat när Stockholm får utlämningsplats

Får sitt första utlämningsställe.

Vi har i ett flertal artiklar kunnat berätta om den växande REKO-rörelsen, som i korthet går ut på att människor ska kunna boka lokalproducerad mat på nätet för att sedan hämta upp den på ett utlämningsställe i närheten av där de bor. I början av hösten var Ehandel.se också med vid ett utlämningstillfälle i Malmö, som hade lockat ett antal glada matintressenter trots att vädret kanske inte var på affärernas sida.

LÄS ÄVEN: Matutlämning i ösregn efter att kunderna handlat på Facebook

Annons

Liknande Reko-ringar, som upplägget kallas, har etablerats på olika håll i landet - men hittills ska Stockholm ha varit utan. Åtminstone enligt initiativet Local Food Notes, som nu etablerar ett utlämningsställe vid Södertörns Saluhall i Stockholm.

- Hittills har koncentrationen av utlämningsplatser legat i Skåne och i mellansverige. Nu får även Stockholm en utlämningsplats, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

"Vill återskapa direktrelation med maten"

Precis som vid andra liknande initiativ går ska Stockholms utlämningsställe "göra maten lokal igen” och syftet uppges vara "att återskapa direktrelationerna till maten vi äter och de som producerar den".

- Vi har allt ifrån getkött, charkuteriprodukter, ägg, grönsaker, lammkött och mejerivaror i utbudet som man kan förboka från en bredd av producenter, säger Anna Sundberg, initiativtagare och administratör för utlämningsplatsen Södertörns Saluhall.

Local Food Notes menar att upplägget har stora vinster för både kunder och producenter, som slipper betala några mellanhänder, och de som handlar uppges även göra en insats för miljön.

- Som producent vet vad man skall ha med sig och till vem, och man betalar hela summan direkt till respektive producent. Detta kan även bli ett sätt att planera sin produktion i början av säsongen för de som är lite framsynta.

LÄS ÄVEN: Deras närproducerade mat säljer som smör på Facebook

Producenter delaktiga i digital utveckling

Anna Sundberg lutar sig mot att allt fler handlar livsmedel på nätet och konstaterar att konceptet med utlämningsställen därför har goda möjligheter att slå igenom på bred front, åtminstone om man tänker långsiktigt.

Annons

- Det är kanon att vi småskaliga producenter kan vara delaktiga i den digitala utvecklingen och kunna vara med och styra och skapa oss förutsättningar som passar oss. Local Food Nodes är byggt av och för oss, och en näthandel som per definition skalar bort mellanhänder är ju hur spännande som helst, så det skall bli kul att äntligen komma igång även här i Stockholm.

Local Food Notes har redan etablerat ett antal utlämningsställen i landet. Det finns dock även fristående utlämningsställen som också delar ut lokalproducerad mat.

Annons