E-handeln boven när danskar misslyckas med källsortering

De danska kommunerna har märkt att många felaktigt sorterar kartonger och papper ihop.

När e-handeln ökar skickas allt fler paket ut, och med dem kommer förstås avfall i form av kartonger och emballage. Flera företag har försökt minska e-handelns miljöpåverkan med hjälp av olika insatser. Vi har till exempel tidigare rapporterat om RePack som tagit fram en återanvändningsbar e-handelsförpackning och Ecovative som tillverkar emballage av svamp.

Men de mer miljövänliga försöken har åtminstone inte fått mycket till effekt i Danmark, där flera kommuner nu rapporterar att bortslängda kartonger har ställt till det i sophanteringen. Problemet ska ha förvärrats i takt med att e-handeln ökar.

Annons

- När vi alla handlar på nätet så kommer det helt enkelt med fler små kartonger, säger Bjarne Munk Jensen, avfallschef i Århus kommun till Danmarks Radio.

Gör inte skillnad på papper och papp

Problemet ska vara att många danskar sorterar mindre kartonger med vanligt papper, vilket gör att pappret inte kan återvinnas.

- För en stor del av befolkningen är papp och papper samma sak, och de verkar inte kunna göra skillnad på de två. Det är ett problem i alla kommuner. Och problemet blir värre ju mer papp som hamnar bland pappret, säger John Thøgersen, forskare i konsumentbeteende vid Århus Universitet.

Annons