E-handlaren i bidragskonflikt efter löftet om nytt huvudkontor

För låga krav på motprestation, enligt kritiker.

När Amazon bestämde sig för att komplettera sitt huvudkontor i Seattle med ett nytt högkvarter på en annan amerikansk ort, var intresset minst sagt stort. Intressenterna erbjöd allt från namnbyten till kaktusleveranser ifall Amazon valde just deras stad.

LÄS ÄVEN: Städernas galna race för att locka till sig Amazons kontor

Annons
Annons

Ogillar "skattefinansierat bidrag"

Efter mer än ett års spekulationer stod det i höstas klart att Long Island City i New York-stadsdelen Queens blev en av  de lyckliga vinnarna av Amazon HQ2, som det nya projektet kallas. Staden hade bland annat utlovat skattelättnader för att locka till sig e-handlarens intresse.

Men nu verkar myntets baksida ha visat sig. I en debattartikel i New York-tidningen Gotham Gazette skrev nyligen stadens finanschef Scott Stringer att han anser det orimligt att världsomfattande vinstbolag som Amazon får ta del av vad han menar är stora "skattefinansierade bidrag". Han anser också att dealen med Amazon inte har gjorts på ett sätt som varit transparent för stadens invånare. 

Förväntas trissa upp priserna

Enligt Stringer kommer e-handlaren att få 900 miljoner dollar i bidrag bara från det kommunala programmet Economic Development Corporation, utan några egentliga krav på motprestation. En sådan motprestation skulle till exempel kunna vara ett visst antal arbetstillfällen där lönen överstiger en viss nivå, menar han. Programmets syfte är i och för sig att bidra med skattelättnader i utbyte mot investeringar, men nu vill Scott Stringer se en genomgång av hur upplägget egentligen fungerar.

Enligt Svenska Dagbladet ska Amazonbygget även ha mötts av protester bland de boende i stadsdelen Long Island City. De sägs oroa sig för att bostadspriserna och hyrorna ska stiga ytterligare när "högavlönade Amazon-anställda" intar området.

Amazon HQ2 kommer att delas upp på Long Island och området Arlington i Virginia, som ligger i närheten av Washington. 

LÄS ÄVEN: E-handlarens nya megakontor - 40 miljarder kronor på spel

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!