E-handlarens nya policy: Bonus till friska anställda

Den tyska grenen av Amazon har hamnat i blåsväder igen.

För ungefär ett år sedan nåddes vi av rapporter om att Amazonanställda i Tyskland hade gått ut i strejk eftersom fackförbundet Verdi ansåg att e-handlaren betalade ut för låga löner. Nu har den amerikanska e-handelsgiganten på nytt dragit till sig kritik i Tyskland.

Enligt nyhetssajten Welt.de, som i sin tur hänvisar till uppgifter i Süddeutsche Zeitung, har Amazon nämligen presenterat ett nytt bonusprogram. Det går ut på att anställda som tar ut få sjukdagar kommer att belönas med ett extra tillskott i lönekuvertet. Draget har inte helt oväntat fått bland andra Verdi att reagera, eftersom fackförbundet menar att det finns en risk för att det hela skadar Amazon-anställdas hälsa på sikt. Verdi menar också att systemet slår orättvist mot till exempel kroniskt sjuka personer.

Annons

Friska avdelningar får gruppbonus

Bonusupplägget ska enligt Welt bestå av två delar, en individuell och en gruppbonus. Den sistnämnda delas ut till avdelningar där den totala sjukfrånvaron har varit tillräckligt låg. Totalt ska Amazonanställda kunna få upp till sex procent av bruttolönen som ett extra tillskott.

Att betala ut extra ersättning till anställda med låg sjukfrånvaro är dock inget nytt påhitt i Tyskland. Enligt Welt har modellen funnits sedan 90-talet och sedan dess använts av många företag.

Annons