E-handlarna fick gehör – nytt avtal klubbat

De gamla avtalen uppdateras och ett helt nytt e-handelsavtal kommer till stånd.

Som vi tidigare berättat har både flera stora e-handelsföretag och Svensk Handel krävt ett nytt avtal som är anpassat efter e-handlarnas behov av att exempelvis kunna ha personer som jobbar nattetid. Och tidiga morgnar.

Alla går över till nya avtalet 

Nu är det klart - det blir ett nytt avtal speciellt avsett för lager och e-handel. Det innebär att de företag som före den 31 mars i år omfattades av något av de gamla avtalen, partihandelsavtalet eller postorder och e-handelsavtalet, nu går över till det nya e-handelsavtalet senast år 2019.

Annons

Avtalet innebär bland annat att e-handelsföretag får möjlighet att ha anställda som jobbar mellan tiderna 05 och 24 årets alla dagar - med undantag för midsommar, jul och nyår.

"Ett stort genombrott" 

Och på Svensk Handel är man nu mer än nöjda med att ha fått igenom det nya avtalet.

- Att få till ett nytt lager- och e-handelsavtal har varit ett av våra viktigaste krav. Det här är ett stort genombrott som kommer att betyda mycket för handelns företag i framtiden. Framförallt skapar det möjlighet för företagen att möta kundernas förändrade krav i det skifte som handeln genomgår, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

"En bra plattform"

Även motparten Handelsanställdas förbund tror att det nya avtalet kommer att fylla de behov som finns hos e-handlarna.

- Det nya avtalet gör att e-handelsföretag känner att det finns ett avtal som man bör vara med och organisera sig i. Det blir en bra plattform för att jobba vidare med avtalsregleringar, sa Handelsanställdas förbunds avtalssekreterare Per Bardh under en pressträff i lördags.

Löneökning: 1500 kr på tre år 

Avtalet innebär även att de anställda garanteras ledighet under minst 28 sammanhängande helger (lördag och söndag) under helåret. För att arbetsgivaren ska kunna använda tidsbegränsade anställningar krävs även så kallat “objektiva” skäl, exempelvis särskilda projekt och vikariat.

Därtill garanteras de handelsanställda även löneökningar med totalt 1575 kronor fördelat på tre år. Lägstalönerna höjs även med motsvarande summa och avsättning för pensioner tillkommer.

Annons
Annons