EU-kommissionen bekräftar: ”Amazon ska granskas”

Frias samtidigt i Tyskland.

Dagen efter ryktet om en potentiell utredning av Amazon går nu EU-kommissionen ut och bekräftar uppgifterna. I går kunde vi berätta om hur källor till nyhetssajten Bloomberg gick ut med uppgifter om att en utredning av Amazon var på gång.

LÄS ÄVEN: Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Annons

Det är konkurrenskommissionären Margrethe Vestager som har tagit beslutet att granska e-handelsjätten. Hon har tidigare granskat de amerikanska teknikbolagen Apple och Google. 

- E-handeln har ökat detaljhandelskonkurrensen och medför fler val och bättre priser. Vi måste se till att stora online-plattformar inte eliminerar dessa fördelar genom konkurrensvidriga metoder, säger Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

- Jag har därför bestämt mig för att ta en mycket nära titt på Amazons affärspraxis och dess dubbla roll som marknadsplats och återförsäljare för att bedöma dess överensstämmelse med EU konkurrensregler, säger hon.

Enligt pressmeddelandet kommer Vestager specifikt att granska Amazons standardavtal med säljarna på deras marknadsplats. Detta eftersom avtalet reglerar hur e-handelsjätten får lov att använda tredjepartsdatan från säljarna. Frågan är om Amazon använder denna typ av information till att konkurrera ut mindre säljare eller ej.

EU-kommissionen sätter inte någon tidsgräns för denna typ av utredningar.

Utredning i Tyskland läggs ner 

Samma dag som EU-kommissionen väljer att öppna upp en utredning om brott mot konkurrenslagen läggs en annan ner. I Tyskland har Amazon sedan sju månader granskats i en konkurrensutredning. Detta efter att många av sajtens säljare klagat på för höga avgifter på Amazon Marketplace.

Nu har Amazon gjort förändringar i avtalen mellan dem och säljarna i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, USA och Asien. De nya villkoren börjar gälla om en månad.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!