EU planerar att beskatta nätjättar via virtuell etablering

Digital lokal närvaro ska räcka för beskattning.

Amazon och Google har flera gånger pekats ut som skattesmitare inom EU. Redan 2012 fick Amazon svara på frågor kring påstådd skatteflykt och EU har i princip granskat e-handelsjätten - samt bolag som Google och Facebook - sedan dess. Luxemburg som ofta används som bas har även utretts för olagligt statsstöd i fallet Amazon.

För två år sedan meddelade Amazon att de skulle sluta kanalisera sin europeiska försäljning via Luxemburg och istället börja betala skatt i länderna Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien.

Annons

Reglerna favoriserar digitala bolag

EU är dock inte nöjda och nu rapporterar Reuters att hårdare tag är att vänta. Enligt interna dokument som nyhetsbyrån fått ta del av så planeras högre skatter för nätjättarna, inklusive Amazon.

Enligt dokumenten gynnar det befintliga regelverket digitala bolag framför traditionella fysiska verksamheter. Det ska vara svårt för individuella länder att ta ut skatter för bolag utan fysisk närvaro i landet.

Ny definition för permanent etablering

Nu planerar EU att skriva om definitionen för “permanent etablering” så att stora gränsöverskridande digitala bolag ska kunna beskattas i de länder där de “skapar värde”, i stället för länderna där de har lager eller kontor.

Flera länder ska redan nu vara i diskussion med de stora nätjättarna om efterbeskattning på stora belopp. Frankrike vill exempelvis ha över en miljard euro av Google. Den nuvarande lagen ska dock göra det svårt att driva in skatterna i många fall, något EU nu alltså vill ändra på.

Det nya förslaget ska bland annat öppna för “virtuella permanenta etableringar”. Vilket i sin tur öppnar för beskattning av de som har en lokal digitala närvaro i de olika länderna i unionen, men saknar en fysisk närvaro i landet.

Annons