Så minimerar Amazon sina skatter i Storbritannien

Under 2014 sålde Amazon för 5,3 miljarder pund i Storbritannien. Trots det betalade deras brittiska verksamhet endast 11,9 miljoner i skatt.

I maj meddelade Amazon att man ska sluta kanalisera sin europeiska försäljning via Luxemburg och börja rapportera sin försäljning i Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien. Något som innebär att man ska betala skatt i dessa länder.

Och det kan mycket väl ge lite extra klirr i berörda länders statskassa. Som exempel ska Amazon under 2014 ha sålt för 5,3 miljarder pund i Storbritannien, en ökning med 14 procent föregående år, men endast betalat 11,9 miljoner pund i skatt.

Annons
Annons

Anledningen är helt enkelt att man redovisat sin försäljning och vinst i Luxemburg. Deras registrerade verksamhet i Storbritannien, Amazon.co.uk Limited, rapporterade därmed endast in en vinst på 34,4 miljoner pund för 2014.

Kontroversiell struktur

Amazon påpekar också att Amazon.co.uk Limited inte säljer direkt till brittiska konsumenter. Den biten sköter bolagets verksamhet i Luxemburg, Amazon EU Sarl, som även har hand om försäljningen i Tyskland, Frankrike och flera andra europeiska länder.

Amazon.co.uk Limited, som har en mer modest omsättning på 679 miljoner pund, tillhandahåller istället olika distributions- och företagstjänster åt bolaget i Luxemburg.

En mycket kontroversiell struktur som flera andra stora teknikföretag använder sig av för att slippa betala skatt i enskilda länder. Något som också lett till att EU har inlett en granskning av Amazons skatteavtal med Luxemburg.

 

Källa: The Guardian

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!