Egna bilar och elcyklar när fraktbolagen laddar inför julen

Premiär för "Budbeelen".

Black Friday och Cyber Monday innebär förstås inte bara bråda dagar för e-handlarna. Även fraktbolagen - PostNord tog till exempel chansen att delge rekordsiffror - får förstås vara beredda på att stärka upp ordentligt.

LÄS ÄVEN: Svenskarna e-handlade för över fem miljarder på Black Friday

Annons

Rekord både måndag och tisdag

I måndags slog Budbee rekord i antal hemleveranser under en och samma dag. Rekordet blev dock inte långvarigt för under tisdagen skulle ännu fler paket ut. Företaget vill inte avslöja hur stort antal det rör sig om men skriver i ett mejl till Ehandel.se att 422 procent fler leveranser har skett under dagarna efter Black Friday i år, jämfört med samma period förra året.

För att hinna med alla leveranser har Budbee stärkt upp med ett antal egna bilar, som från och med nu kommer att trafikera i första hand Stockholms gator.

- Vi har lagt order på ett tiotal bud-bilar, eller - som vi säger - Budbeelar, och igår fick vi vår första bil folierad i Budbees färger. Anledningarna till detta är många, men i grund och botten rör det sig om ett av många initiativ för att möjliggöra den snabba tillväxt vi befinner oss i, skriver företagets CCO Simon Strindberg i mailet till Ehandel.se.

Budbees Head of Implementation Nikola Mitic

"Större förståelse för åkerierna"

Majoriteten av Budbees leveranser sker annars i samarbete med lokala åkerier som har egna bilar och personal. Åkeriernas personal utbildas och arbetsleds dock av Budbee.

- Det finns många fördelar med kombinationen av både en egen flotta och lokala åkerier, allt från större förståelse för våra partneråkerier till större flexibilitet kring att prova nya tjänster, och så vidare.

Vilken blir den största fördelen med att ni får egna bilar om man ser till e-handlarna och konsumenterna?

- De största fördelarna vi ser är att vi får en större förståelse för våra partneråkerier och att egna bilar och förare gör det lättare att laborera med nya funktioner för en ännu bättre leveransupplevelse. Sen blir det såklart även så att vi hjälper till i den snabba resan mot ökad leveranskapacitet, skriver Simon Strindberg.

Annons

50 leveranser per elcykel och dag

Och Budbee är knappast ensamma om att stärka upp på fordonssidan. En översyn av transportmedlen sker uppenbarligen även hos DHL, som har köpt in elcyklar för leverans av e-handelspaket i Stockholms innerstad. Totalt handlar det om fyra cyklar som ska leverera ett 50-tal försändelser var per dag.

DHL:s elcyklar börjar snart att rulla i Stockholm

- Att använda cyklar för att leverera våra försändelser har gjort oss betydligt mer flexibla och snabbare till vissa platser i Stockholms innerstad. Till skillnad från kurirbilar kan våra cykelkurirer köra ända fram till mottagarens dörr varje gång. De påverkas inte av framkomlighetsbegränsningar eller rusningstrafiken i city, och ibland kan de även använda kortare genvägar. Dessutom möter våra cyklar många av våra kunders önskemål om ett "renare transportalternativ" som är miljövänligt, säger Ted Söderholm, vd DHL Express Sverige, i ett pressmeddelande.

De första DHL-cyklarna ska utgå från DHL:s terminal i Västberga, varifrån de uppges kunna nå Stockholm city på en kvart. Företaget har även planer på att utöka cykelleveranserna till bland annat Göteborg och Malmö.

Annons