Podcast: Ehandelspodden möter Logistikpodden

Ehandelspodden intervjuar Logistikpoddens grundare Per-Olof Arnös i veckans spännande avsnitt.

I veckans Ehandelspodden bjuds det på ett möte två poddar emellan. Logistikforskare Per Olof Arnäs ifrån Chalmers gästar nämligen podcasten. Per-Olof är mannen bakom Sveriges logistikpodd, med det passande namnet Logistikpodden.

Utöver diskussioner om e-handel och logistik får vi alltså veta bakgrunden till Logistikpodden, som är en kompanjon till Per-Olofs blogg Logistikfokus. Anton Johansson som håller i Ehandelspodden har även gästat Logistikpodden tidigare visar det sig och det avsnittet kan man lyssna på här.

Annons

Företagen ska dra fördel

Vad bjuder då Ehandelspodden på när den gästas av Logistikpoddens grundare? Logistik förstås och inte den "tråkiga" sorten. Per-Olof Arnäs har en bakgrund inom transportbranschen men forskar idag om logistik på Chalmers, en kombination som inte ska vara helt vanlig. Allt de forskar om ska också vara i samarbete med olika företag och ska komma företagen till godo.

Lyssna nu! (Ehandelspodden finns även på iTunes)

Per-Olof brinner för digitaliseringen inom transportbranschen och han vill inte kalla det en trend utan snarare en naturkraft. Trender kan man nämligen förbise.

- Du måste förhålla dig till den, skiter du i den så kommer du bli översköljd av den, säger Per-Olof Arnäs.

Han berättar även att tidigt i e-handelshistorien, exempelvis i fallet Boo.com, så låg visionerna före tekniken. Idag sägs dock visionerna ibland halta efter vad som faktiskt går att göra inom logistiken. Med detta sagt är det dock förstås mycket som är eftersatt i logistikens värld.

Per-Olof går exempelvis i taket när han hör om digitala fraktsedlar som ska vara tecken på att man inte alls tänker digitalt, utan fortfarande har den gamla papperslappen i åtanke.

Diskussionerna går även in på hur dagens system med olika transportzoner och slingor per definition inte är effektiva. Digitaliseringen öppnar för mycket mer flexibla och effektiva system.

Miljövänliga men inte människovänliga?

I Sverige sägs vi vara långt framme på vissa områden. Exempelvis är miljöfokuset stort men samtidigt är vi kanske inte alltid lika människovänliga när låga kostnader går före en bra arbetsmiljö. Transparensen sägs dock öka i branschen vilket ska bidra till att förbättra situationen.

Annons

Spårbarhet kommer också på tal och det är förstås något som är viktigt och som kunderna kräver allt mer. Branschen ställer i flera fall om från att ha skickat från lastbrygga till lastbrygga till att numera köra från lastbrygga till konsument. Det finns dock fördelar för alla inblandade att man vet var godset är någonstans, mediciner är också ett exempel där det är ett måste om man ska sälja det på nätet.

Ta en grundkurs på nätet!

Per-Olof Arnäs trycker på att man ska basera beslut på fakta. Forskningen behöver inte heller resultera i svåra tekniska lösningar utan det kan handla om små enkla regler som vid införande i befintliga logistiksystem kan ge stora kostnadsbesparingar.

Missa inte veckans Ehandelspodden som bjuder på en nördig men novis-vänlig podd om logistik och hur e-handeln spelar in. Per-Olof uppmanar givetvis alla att ta en grundkurs i logistik. Något man numera kan göra på nätet, förstås.

Läs även: Problemet med sista milen i senaste Ehandelspodden

Annons