Elektronikbranschen väntar sig sin näthandelstopp idag

En av tre önskar sig hemelektronik under granen, och ska man tro elektronikhandlarna själva, kommer en stor del av klapparna att köpas online.

Med bara 16 dagar kvar till dopparedan börjar det bli dags att inhandla det som ska stoppas under granen. Något som brukar går särskilt varmt under julhandeln är hemelektronik, och enligt ElektronikBranschens årliga julundersökning, ser det ut att bli så även i år.

Hela 70 procent av de tillfrågade uppger att man kommer julhandla på nätet och framförallt är det familjer med barn i åldrarna 0-6 år som planerar att köpa julklapparna på nätet. Men till skillnad från vår analys, som spår en e-handelstopp den 13-15 december, väntar sig elektronikhandlarna en rejäl skjuts redan nu.

Annons

– En rimlig gissning är att en stor del av den näthandel vi ser i vår undersökning, den kommer ske idag när nätförsäljningen av julklappar väntas toppa näthandeln, säger Klas Elm, VD för Elektronikbranschen.

Sopar mattan med robotdammsugaren

En av tre, framförallt 80- och 90-talister, önskar sig hemelektronik i julklapp och ska man tro på HUI Research så kommer robotdammsugaren att bli årets julklapp. Något som landets butikschefer inte är helt övertygade om.

– Kanske är det robotdammsugaren som ska göra rent efter alla små barn när föräldrarna vilar ut på soffan i helgerna? Eller så får butikscheferna rätt och de julklapparna man handlar på nätet idag är Apple TV/ Chromecast, trådlöst ljud och mobiltelefoner, säger Klas Elm.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!