Fraktbolaget börjar med riktiga drönarleveranser i USA

"En viktig milstolpe för obemannade drönarleveranser".

Logistikföretaget UPS meddelade i slutet av förra veckan att de inlett drönarleveranser i USA. Ett land där man tidigare varit ganska skeptiska till kommersiella flygande drönare och Amazon har exempelvis valt Storbritannien för sina tester med drönare.

LÄS ÄVEN: Amazon gör sin första riktiga drönarleverans

Annons

UPS ska nu genomföra flygningar under uppsyn av det amerikanska luftfartsverket FAA. Det man fraktar i detta pilottest är medicinskt material och prover. Det hela tar plats vid sjukhuset WakeMed i delstaten North Carolina och sker i samarbete med drönarföretaget Matternet, som vi skrivit om flera gånger tidigare.

LÄS ÄVEN: Landet där drönarleveranser blir verklighet redan i år

Drönarflygningarna i USA följer ett liknande projekt i Rwanda 2016, som UPS också var en del av.

- Medan projektet pågår kan sjukvårdspersonal fylla en av UPS säkra drönarbehållare med medicinska material eller prover – till exempel ett blodprov – på någon av WakeMeds närliggande anläggningar. Drönaren kommer sedan att flyga längs en förutbestämd flygrutt, övervakad av specialutbildade fjärrpiloter, till en fast landningsplatta vid WakeMeds sjukhus och deras centrala patologilaboratorium, skriver UPS i ett pressmeddelande.

"Kan rädda liv"

Projektet ska fortgå under “obestämd tid” och tanken är att förbättra transporttjänster på andra sjukhus. Drönarleveranserna inleddes i förra veckan och ska markerat starten på många fler leveranser.

- För närvarande transporteras majoriteten av medicinska prover och produkter som finns i WakeMeds expansiva system med fraktbil. Tillägget av drönartransport ger möjligheten att leverera på begäran under samma dag och snabbt då man exempelvis undviker trafikerade vägar. Det är effektivare, sänker kostnaderna markant och framför allt förbättrar det för patienterna då snabbare leveranser i kritiska lägen kan rädda liv.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!