Frankrike först ut med regelbundna drönarleveranser

Världens första kommersiella drönarlinje är nu "up and running".

Det franska luftfartsverket har gett fraktbolaget DPDgroup tillstånd att öppna en kommersiell drönarflyglinje. Rutten går mellan två orter i södra Frankrike och ska sträcka sig 15 kilometer.

En gång i veckan ska paket slussas med drönare mellan orterna. Det hela är förstås ett test men leveranserna är riktiga. Drönarleveranserna ska nämligen leverera paket till en avskild inkubator med tech-bolag.

Annons

- Rutten möjliggör leveranser till en avskild inkubator med företag, inklusive ett dussintal nystartade företag specialiserade på teknik. Deras paket kommer nu levereras av Chronopost och DPD France med drönare från ett ombud i Saint-Maximin, meddelar DPDgroup i ett pressmeddelande.

DPDgroup, som är en del av det tidigare franska postverket, ser detta som en lösning på "the last mile", alltså den sista biten ut till kunden. Speciellt till avskilda områden som är svåra att nå.

Fallskärm vid nödsituation

Vi har tidigare skrivit om hur Amazon patenterat drönarholkar. Holkarna är speciella stationer ämnade att ta emot drönare mellan sina rutter, alternativt att ladda upp drönarna vid en mellanlandning.

Det franska fraktbolaget jobbar tillsammans med företaget Atechsys för att lösa själva drönartekniken. Och DPDgroups drönare har redan små "holkar" att landa på och som nu används i södra Frankrike.

Drönarholkarna

Enligt aktörerna är det första gången i världen som en reguljär kommersiell drönarlinje gör det möjligt att leverera paket. Häromdagen gjorde dock Amazon sin första riktiga drönarleverans. Amazon har däremot bara två kunder just nu, medan det franska testet har "dussintals". E-handelsjätten levererar även on-demand och alltså inte reguljärt.

De franska drönarna ska kunna leverera tre kilo upp till två mil i en hastighet av 30 kilometer i timmen. Vid nödsituationer är de även utrustade med en fallskärm som kan rädda drönaren och lasten.

DPDgroup levererar dagligen 3,6 miljoner paket i 230 länder, men då inte med drönare.

Annons

Annons