Fyndiq delas i två – Fyndiq Superbilligt får eget bolag

Tar upp jakten på investerare.

"Verksamheterna står inför olika resor som kräver olika fokus och olika investeringar". Så beskriver Fyndiq anledningen till varför företaget nu väljer att dela upp verksamheten i två separata bolag. Uppdelningen innebär att Wish-konkurrenten Fyndiq Superbilligt, som numera ska ha en halv miljon användare, och den traditionella marknadsplatsen Fyndiq kommer att drivas som två separata bolag.

LÄS ÄVEN: 3 000 paket om dagen i 10 veckor för Fyndiq Superbilligt

Annons

Grundarna tar varsitt bolag

De två företagen får därmed också varsin vd. Fyndiqs nuvarande vd Dinesh Nayar blir vd för det nystartade företaget YDB Technologies - där Fyndiq Superbilligt ska ingå. Samtidigt tar Fyndiqs medgrundare Fredrik Norberg, som närmast har haft rollen som marknadschef, över efter Dinesh Nayar som vd för Fyndiq.

- Med Superbilligt vill vi förändra bilden av Kinashopping. I en värld där 50 procent av alla världens produkter tillverkas i Kina, anser vi att det enda hållbara är för kunden att komma så nära källan som det bara går. Detta kan göras på ett hållbart och medvetet sätt, där alla - oavsett storlek på plånboken - ska få den möjligheten. Den här resan brinner jag för att få göra, säger Dinesh Nayar i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Kinaavgiften slår till i dag - så går Fyndiq runt den

Fyndiq ska å sin sida koncentrera sig på att "utnyttja sin styrkeposition som marknadsplats, när hela den nordiska marknaden för detaljhandel ritas om i takt med att e-handeln strukturellt fortsätter ta andelar av fysiska handeln". 

- Vi använder vår styrkeposition till att förbereda två nya företagsresor. Jag är särskilt stolt över att vi har möjlighet att bilda två väldigt kompetenta organisationer, med starka managementteam som bygger vidare på all erfarenhet från Fyndiqs första åtta år. Ett lönsamt och växande Fyndiq har goda förutsättningar att stärkas ytterligare när den svenska e-handelsmarknaden konsolideras. Det är en enormt spännande framtid som jag verkligen ser fram emot, säger Fredrik Norberg.

Väntas locka fler investerare

Förändringen innebär att hela Fyndiqs ledning ska delas upp på de båda företagen. Samtidigt ser bolagen ut att vara redo att sälja åtminstone delar av verksamheterna.

- Uppdelningen kommer också att underlätta att på sikt hitta nya investerare för att stödja de investeringsbehov som finns i respektive företagsresa. En mer global marknadsexpansion med YDB Technologies förväntas attrahera andra investerare, jämfört med Fyndiqs plan på att förstärka sin starka svenska och nordiska position. För att inleda en sådan process har Fyndiq anlitat ABG Sundal Collier som rådgivare, skriver Fyndiq.

LÄS UPPFÖLJNINGEN:
Fyndiq om delningen: "Kommer att attrahera olika investerare"

Annons

Annons