Gillrade fälla i lastbil och tog pakettjuvarna på bar gärning

PostNord och polisen slog till mot tjuvliga mitt i natten.

Att PostNord då och då drabbas av att paket försvinner i samband med leveransen har nog knappast undgått någon. Enligt företaget är stöld av gods ett utbrett problem inom logistikbranschen, men nu kan PostNord stoltsera med att ha satt fast en tjuvliga som under en tid har härjat i västra Sverige.

Samlade fakta och upptäckte brottsplats

Tack vare gediget detektivarbete från PostNords chef för säkerhet och reklamationer, Alexis Larsson, kunde polisen gripa pakettjuvarna på bar gärning.

Annons

LÄS ÄVEN: Hotbild mot kundernas gods - PostNord rekryterar polis

Alexis Larsson hade noterat att ett och samma företag hade drabbats av stölder vid ett flertal tillfällen. Tillsammans med sitt team kartlade han tidpunkter, vägsträckor och last och kunde till sist ringa in en sträcka mellan Vara och Alingsås där det var troligt att fler brott skulle inträffa.

"Jag gav chauffören order om att bromsa"

En natt i september var det till sist dags att slå till. PostNords lastbil, som bedömdes vara måltavlan för tjuvarnas intresse, utrustades med övervakningskameror och tömdes i förebyggande syfte på värdefull last. Både PostNords säkerhetsteam och polisen befann sig i närheten, och logistikföretagets medarbetare kunde följa övervakningsfilmen i realtid på en surfplatta samtidigt som de hade telefonkontakt med chauffören i lastbilen.

- Plötsligt såg jag på filmen hur bakdörrarna på lastbilen öppnades och två män hoppade in i mycket hög fart, från motorhuven på en personbil med släckta lysen, som körde precis bakom. De rotade runt i lastutrymmet utan att hitta det de sökte, och var på väg att lämna fordonet. Då gav jag chauffören order om att bromsa in, berättar Alexis Larsson i ett pressmeddelande.

"Försöker att ligga steget före"

När lastbilen så småningom stannade och de kriminella gästerna skulle ge sig iväg möttes de enligt PostNord istället av ”en stor insatsstyrka från polisen”.

Från PostNords sida är man nöjd med arbetet som ledde fram till att dådet kunde förhindras.

- Det är extremt ovanligt att man lyckas knäcka en liga som sysslar med den här formen av avancerad brottslighet – att forcera lås och ta sig in i en lastbil under hög hastighet. Men tack vare ett tätt samarbete med polisen i Alingsås så lyckades vi. Vår högsta prioritet är att leverera kundernas gods säkert, så vi försöker hela tiden ligga steget före de kriminella. Det här framgångsrika ingripandet är ett kvitto på att vi gör rätt, säger Alexis Larsson.

VIDEO:

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!