Google får ny EU-bot på 45 miljarder kronor

Ska ha missbrukat sin ställning i ett mycket känsligt läge.

Det var inte länge sedan Google fick en rejäl miljardbot av EU-kommissionen för att ha missbrukat sin ställning när det kommer till sin sökmotor. Då fick företaget betala 2,42 miljarder euro som straff.

LÄS ÄVEN: Googles e-handelstjänst gav böter på nära 24 miljarder

Annons
Annons

Nu är EU klar med en utredning kring Googles hantering av sitt mobila operativsystem Android. En utredning som resulterat i en ny bot på 4,34 miljarder euro, eller nära 45 miljoner kronor. Det ska vara den högsta boten som EU någonsin delat ut, enligt BBC.

Såg till att Google blev #1

Google ska, enligt EU-komissionen, brutit mot lagen genom att ha tvingat mobiloperatörer och telefontillverkare att installera och göra Googles sökverktyg till standard, i utbyte mot att de fått tillgång till företagets butik för mobila appar. De ska även på andra sätt ha utnyttjat sin ställning för att frysa ut potentiella konkurrenter från den mobila sökvärlden.

Bötesbeloppet sägs även vara högt då Google gjort detta i begynnelsen av den mobila revolutionen då det alltså ska ha skadat konkurrensen som mest. EU-komissionen kräver nu att Google slutar med detta beteende. Det vill säga att tvinga på andra aktörer alla sina tjänster, även om de bara vill ha en av dem.

Ryssland ett steg före EU

Enligt BBC kan det se ut som det har gjort i Ryssland där Google tydligen låter användare av Android-mobiler välja mellan sökmotorerna Google, Yandex eller Mail.ru. Något som sägs ha varit mycket positivt för den inhemska sökmotorn Yandex.

Google är dock förstås inte nöjda med beslutet och företaget har gått ut med att de ska överklaga domen. Sökjättens vd Sundar Pichai publicerade idag ett långt inlägg på företagets blogg där han klargör att Android bidragit till ett större utbud och fler valmöjligheter, inte färre.

- Snabb innovation, brett utbud och fallande priser är klassiska kännetecken för stark konkurrens och Android har möjliggjort dem alla. Dagens beslut avvisar affärsmodellen som stödjer Android, vilken har skapat mer val för alla, inte mindre. Vi avser att överklaga, skriver Sundar Pichai.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!