Google får ny EU-bot på över 15 miljarder kronor

Tredje miljardboten för sökjätten.

Det går inte bra för Google när det kommer till EU och konkurrensfrågor. Margrethe Vestager, konkurrenskommissionär, har nu delat ut ytterligare en bot till sökjätten och den är, precis som tidigare, i mångmiljardklassen.

LÄS ÄVEN: Amazon är nästa på Margrethe Vestagers lista

Annons

Den nya boten ska ligga på 1,49 miljarder euro, eller runt 15,5 miljarder kronor.

- Dagens beslut handlar om hur Google missbrukade sin dominans för att stoppa webbplatser som använder andra annonsmäklare än AdSense-plattformen, säger Margrethe Vestager i ett uttalande.

Olagliga kontrakt

Google anklagas för att ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden för att ytterligare cementera sin ledande position på nätet. Bevisningen handlar bland annat om klausuler i de avtal som Google haft, och som kommissionen nu gått igenom, som anses bryta mot konkurrenslagstiftningen.

- Det fanns ingen anledning för Google att inkludera dessa restriktiva klausuler i sina kontrakt, annat än att hålla konkurrenter borta från marknaden, säger Margrethe Vestager.

Komissionen ska ha funnit tre typer av konkurrenshämmande klausuler, bland annat handlade det om krav på exklusivitet och att Googles annonser skulle ha en speciellt bra placering.

Boten är den tredje i ordningen och följer en på 4,34 miljarder euro, från förra sommaren, relaterad till Googles operativsystem Android och en från 2017, på 2,42 miljarder euro, relaterad till Google Shopping.

LÄS ÄVEN:
Google får ny EU-bot på 45 miljarder kronor
Googles e-handelstjänst gav böter på nära 24 miljarder

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!