Grannlandets Kinavgift: 200 kronor per e-handlat paket

Skickar ut hundratusentals fakturor varje år.

En del jublade och andra tappade hakan när det i förra veckan stod klart att PostNord ska införa en administrationsavgift på alla paket som skickas från ett land utanför EU:s tullunion, som till exempel Kina, till privatpersoner i Sverige.

LÄS ÄVEN: PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per Kinapaket 

Annons

Vad administrationssumman kommer att landa på ska avslöjas i en handlingsplan som ska vara klar den 1 mars. Sedan tidigare har PostNord en administrationsavgift på 125 kronor per importerat paket, men den har i praktiken bara tagits ut när en varas värde har överskridit 22 euro, det vill säga drygt 200 svenska kronor. Det nya blir alltså att en avgift ska tas ut på alla paket.

Tar inte ut moms från första kronan

För dem som tycker att 125 kronor plus moms för varan låter mycket, kan vi nu berätta att PostNord i Danmark redan tar ut en avgift på 160 danska kronor, det vill säga ungefär 200 svenska kronor, för importerade paket. Systemet gäller alla privatimporterade paket vars värde överstiger 80 danska, eller 100 svenska, kronor.

Det är alltså en skillnad mot Sverige, där moms enligt reglerna ska betalas från första kronan.

- I de fall värdet är 80 DKK eller under går försändelserna direkt till slutkunden. För alla försändelser över 80 DKR ska det betalas moms och dessutom en administrationsavgift på 160 DKK. I de fall skickas en faktura för moms och den här avgiften till mottagaren och när avgiften är betald levereras försändelsen. Om avgiften inte betalas returneras försändelsen till avsändaren, förklarar Henrik Ishihara, Public Affairs manager på PostNord, i ett mejl till Ehandel.se.

Försändelsens värde fastställs genom att avsändaren fäster en tulletikett på paketet, och där uppger hur mycket innehållet är värt. För att komma åt eventuella fuskare gör den danska motsvarigheten till Tullverket även stickprov för att kontrollera värdet.

Svenskarna handlar mer från Kina

Om det överstiger 80 danska kronor får mottagaren betala administrationsavgifen plus moms på varan. Och av PostNords egna uppgifter att döma verkar systemet fungera åtminstone relativt väl.

- Av olika skäl kan vi inte ge exakt svar på hur många sådana avgifter vi skickar ut, men det är många hundratusen om året, skriver Henrik Ishihara.

Enligt Henrik Ishihara är mängden paket som skickas från Kina till Danmark betydligt mindre än motsvarande mängd till Sverige. Det trots att danskarna annars brukar beskrivas som väldigt förtjusta i att e-handla från utlandet. 

Annons

- Det faktum att avgifter hitintills har tagits ut vid ett lägre deklarerat värde i Danmark än i Sverige, är sannolikt en faktor i sammanhanget, avslutar han.

LÄS ÄVEN: "Vi vägrar att lägga oss ner och dö"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!