Han får lämna bolaget – dock med 10 miljarder i handen

Medgrundaren får gå.

Häromveckan berättade vi att Walmart köpt 75 procent av Indiens ledande e-handlare Flipkart för 15 miljarder dollar. Allt var dock inte färdigförhandlat och den slutliga siffran har nu landat på 16 miljarder dollar för 77 procent av Flipkart. Det är dock definitivt Walmart som tar över styret, och inte Amazon som gjorde ett sista desperat försök att sno åt sig det indiska bolaget.

LÄS ÄVEN: Amazon ger sig in i megaaffären - vill köpa 60 procent

Annons

TechCrunch rapporterar nu om intressanta saker i avtalet som till exempel att Flipkart sägs stå inför en potentiell börsnotering något år efter att Walmart-dealen tagit plats. Det ska tydligen vara en del av affären att minoritetsägarna kan kräva att en börsnotering sker inom fyra år och att värderingen då ska vara minst som dagens om 20,8 miljarder dollar.

Det mest spännande kan dock vara att Flipkarts ena grundare verkar ha fått kicken i samband med Walmarts förvärv. Företaget grundades av Binny Bansal och Sachin Bansal (ej bröder) och medan Binny kommer att fortsätta som koncernchef så får Sachin lämna bolaget.

Visionären får lämna

Sachin ska ha varit visionären i bolaget och det är därmed intressant att han nu får gå. Enligt lokala indiska tidningar så har han i princip fått kicken efter att ha tagit flera dåliga beslut åt företaget de senaste åren, något som tydligen har legat till grund för varför Amazon så snabbt fått fotfäste i landet.

Det ska dock tilläggas att Sachin, i samband med Walmart-dealen, kommer att lämna Flipkart med någonstans mellan 8 och 13 miljarder kronor på fickan, i och med att han säljer hela sin andel i bolaget på runt sex procent. Han kommer att få minst en miljard dollar för sitt innehav.

Annons