Handelsorganisationerna går ihop för att stoppa Kina-hotet

Det var inte bara snack. Nu har Svensk Handel gått ihop med våra grannländer för att stoppa portobiståndet.

I går kunde vi meddela att det äntligen är någon som tar tag i det orättvisa system för porto som finns internationellt. Ett system som nu sägs unyttjas av bland annat Kina för att skicka varor extremt billigt världen över.

Svensk Handel ryter nu till och kräver att det internationella portobiståndet hävs. De är dock inte ensamma utan de stora handelsorganisationerna i Norden har nu skickat ett gemensamt brev till utvalda kommissionärer och ministrar inom EU.

Annons

"Viktigt att agera nu"

Brevet tar upp problematiken som finns med det befintliga systemet som har sina rötter från så långt tillbaka som 1874.

Vi inser att den FN-baserade postförordningen inte lätt kan ändras. Men vi förstår att beslutsfattare inom global post samlas för att forma framtiden för den globala postsektorn vid den 26:e Världspostkongressen i Istanbul, Turkiet, den 20 september till 7 oktober 2016.

Kongressen är den högsta myndigheten för UPU och ska vid detta tillfälle avgöra en ny global poststrategi och sätta de framtida reglerna för internationell postutbyten. Reglerna kommer vara aktiva genom nästa arbetscykel mellan 2017-2020. Det är alltså viktigt att EU-kommissionen och EU/EES-länder agerar nu.

Brevet är underskrivet av Svensk Handel samt motsvarande finska, danska, norska och isländska handelsföreningar. Med tanke på det stora intresset för vår tidigare artikel delger vi brevet i sin helhet nedanför:

Distortion of competition from 3rd country online platforms (.pdf)

Annons