Hemmafixar-jätten köper hästsportkedjan

"Jag är mycket glad att få den här affären till stånd".

Jula överraskade många när de 2011, gick emot strömmen och plötsligt lade ner sin e-handel. Men sex år efter stängningen, kom beskedet om att de återigen skulle öppna en nätbutik. Den här gången skulle de satsa ordentligt och det kom att bli kedjans viktigaste satsning under 2017.

Efter en del skepticism mot e-handeln, insåg de efter ett tag vilket värde nätförsäljning har. Jula får nu ytterligare en e-handel under bältet. Företaget meddelade nämligen i går att de köper butikskedjan Hööks, som flera gånger blivit prisad för sin nätbutik.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Hyllades för sin e-handel - krossar 400 miljoner

Familjeföretag i flera generationer

Spontant kan man undra vad hemmafixar-jätten och hästsportskedjan har gemensamt. Karl-Johan Blank, som är ägare och koncernchef på Jula, förklarar att han alltid har haft ett stort hästintresse. Förutom det, är både Hööks och Jula i grunden familjeföretag. 

– Familjen har alltid haft hästar. Jag är mycket glad att få den här affären till stånd. Jag och min far, Lars-Göran, kände även den tidigare ägaren Bengt Höök, vi träffades bland annat på mässor och genom branschföreningar. Hööks är som vi ett familjeföretag i flera generationer. Vi jobbar i olika branscher och ser nu fördelar med att kunna utvecklas tillsammans. Hööks kommer fortsatt att vara ett fristående bolag i koncernen med huvudsäte i Borås, säger Karl-Johan Blank, i ett pressmeddelande.

Hööks vd, Joachim Höök, kommenterar:

- Detta är mycket positivt för Hööks, vi får nu en stark och långsiktig ägare, ett familjeföretag som kan fortsätta att utveckla företaget och jobba vidare med expansionen i Norden.

Ska stärka båda verksamheterna

Förvärvet i sin helhet gjordes klart före årsskiftet, men status på affären i dagsläget är att den just nu granskas av konkurrensverket. 

– Detta är en milstolpe i utvecklingen av koncernen. Fram till nu har vi startat och utvecklat nya verksamheter helt från grunden. Med köpet av Hööks kommer vi till ett väl fungerande företag med lång historik, starka varumärken, trogna kunder och engagerad personal. Vi ser stora möjligheter att tillsammans stärka verksamheterna, säger Karl-Johan Blank.

Under 2018 omsatte Jula-koncernen omkring 7 miljarder kronor och har totalt 99 varuhus. Hööks finns med 53 butiker i Sverige, Norge, Danmark och Norden, samt har egen e-handel. Bolaget omsatte 413 miljoner kronor förra året och gjorde ett resultat på 18 miljoner kronor, rapporterar Veckans Affärer.

Annons
Annons

– Förvärvet av Hööks ligger i linje med Jula Holding-koncernens långsiktiga inriktning att förvärva och utveckla nya och befintliga verksamheter. Jag är säker på att vår samverkan kommer att bli mycket positivt för kunden. Inom flera verksamhetsområden finns uppenbar samordningspotential som kommer stärka våra respektive erbjudanden, säger Joachim Frykberg, VD Jula-koncernen.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!