Search
Close this search box.
ANNONS

Hinner vi stoppa kortbedragarna?

Hinner vi stoppa kortbedragarna?
gareth.williams

Dela artikeln:

De รถkande kortbedrรคgerierna kan innebรคra en fรถrtroendekris mot svenska e-handlare, skriver bedrรคgeriexperten Gareth Williams.

ANNONS

Fรถrra รฅret รถkade kortbedrรคgerierna i Sverige med 18 procent. Detta var den รถverlรคgset stรถrsta รถkningen bland 19 undersรถkta lรคnder och nรคstan dubbelt sรฅ stor som andra land pรฅ listan โ€“ Polen. Totalt uppgick fรถrlusterna till kortbedrรคgerier till รถver 336 miljoner kronor i Sverige under 2016. Det รคr en oroande utveckling och det รคr hรถg tid att alla inblandade aktรถrer samarbetar fรถr att vรคnda pรฅ utvecklingen.

E-handelsrelatede brott รถkade mest

Den vanligaste formen av bedrรคgeri var kortbedrรคgerier relaterade till e-handel. Denna form av bedrรคgeri, รคven kallad Card-Not-Present (CNP), innebรคr att den kriminelle inte behรถver nรฅgot fysiskt kort fรถr att genomfรถra bedrรคgeriet. Genom att komma รถver kundernas kort- och kontoinformation kan bedragarna genomfรถra de bedrรคgliga transaktionerna. Den hรคr typen av bedrรคgerier รถkade med 51 procent under 2016, och stod fรถr 42 procent av de totala kortbedrรคgerierna, till ett vรคrde av 142 miljoner kronor.

Fรถr svenska e-handlare kan en fortsatt รถkning av bedrรคgerierna i fรถrlรคngningen innebรคra en fรถrtroendekris som kan pรฅverka e-handeln negativt. Sverige har idag en ledande position nรคr det gรคller e-handel och svenska konsumenter ligger i topp nรคr det gรคller hur stor andel som handlar via nรคtet.

Bankerna har ett stort ansvar

I och med vรฅr ledande position har vi dรคrfรถr ett ansvar att รคven leda utvecklingen nรคr det gรคller att bekรคmpa bedrรคgerier inom e-handeln. Utan ett proaktivt arbete med preventiva รฅtgรคrder riskerar vi att fรถrlora vรฅr ledande roll, genom att urholka konsumenternas fรถrtroende fรถr denna snabbt vรคxande del av handeln.

Men รคven om e-handlare och รคven den enskilde konsumenten sรฅklart har ett ansvar fรถr att fรถrhindra kortbedrรคgerier, รคr det bankernas ansvar att upptรคcka och stoppa kortbedrรคgerier sรฅ snabbt som mรถjligt. Fรถr att komma รฅt problemet bรถr man fokusera pรฅ bankernas interna system fรถr att upptรคcka bedrรคgerier.

Kan agera utan kontakt med kunden

Ett smart system som upptรคcker bedrรคgerier kรคnner igen hur varje konsument anvรคnder sitt kort. Oavsett om kortet anvรคnds i en butik, i en bankomat eller online, sรฅ agerar systemet i bakgrunden utan att stรฅ i vรคgen. Och nรคr en misstรคnkt kriminell transaktion sker kan det stoppa รถverfรถringenย innan den hinner gรฅ igenom. Pรฅ sรฅ sรคtt kan รคrendet hanteras utan att kunden behรถver komma i kontakt med banken, som dรคrmed kan agera utan att riskera kundens fรถrtroende.

Med hjรคlp av avancerad beteendeanalys, sjรคlvlรคrande system och artificiell intelligens gรฅr det att hitta och hantera avvikande beteenden utan att stรถra legitima transaktioner. Tidigare tekniska framsteg har gett resultat. Introduktionen av chip, som ersatte kortens magnetspรฅr, har exempelvis gjort att bedrรคgerierna i kortterminaler minskat. Nu mรฅste vi vรฅga tรคnka nytt nรคr det gรคller att bekรคmpa denna nya, vรคxande typ av e-handelsrelaterade bedrรคgerier.

"E-handeln bรถr trycka pรฅ"

Fรถr att vรคnda utvecklingen mรฅste alla berรถrda aktรถrer jobba mer tillsammans, utbyta erfarenheter och vรฅga prรถva nya lรถsningar. Den svenska e-handeln bรถr รคven trycka pรฅ fรถr att bankerna ska anamma system som kan upptรคcka bedrรคgerier redan innan de sker och som pรฅverkar kunden i sรฅ liten utstrรคckning som mรถjligt. Sรฅdana system och tekniker finns idag och fรถr att komma รฅt problemet med รถkande bedrรคgerier mรฅste dessa tas i bruk i stรถrre utstrรคckning.

Dela artikeln: