ICA:s e-handel upp 50% – sålde för 1,2 miljarder

Nya e-handelslagret öppnar senast under tredje kvartalet i år.

Redan i december kunde vi berätta att ICA:s inkomster från den egna e-handeln hade ökat rejält under 2017. Nu meddelar koncernen att den exakta omsättningen landade på 1,2 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: ICA sålde för en miljard på nätet - öppnar eget e-handelslager

Annons

Samtidigt bekräftar företaget uppgifterna om att de är i full färd med att bygga ett e-handelslager i Mälardalen, närmare bestämt i Johanneshov i Stockholm.

- För att öka effektiviteten och förbättra servicen kommer ICA Sverige senast under tredje kvartalet 2018 erbjuda ICA-handlarna en tilläggstjänst med plock och leverans via ett centralt e-handelslager. Lagret kommer att hålla öppet sju dagar i veckan och erbjuda cirka 12 000 dagligvaror samt ytterligare produkter inom hem och fritid. Utkörning kommer att ske med egna bilar med två-timmars leveransfönster hela veckan mellan klockan 07.00 och 22.00, skriver företaget i ett pressmeddelande.

"Tiden är mogen"

Att koncernens första renodlade e-handelslager hamnar just i Stockholm, har att göra med vad ICA upplever som en stark uppgången för nätmat i regionen.

- I Stockholm är e-handeln nu så pass stor att tiden är mogen för att erbjuda butikerna centralt plock och leverans. Vi vet att många butiker känner att de inte har plats och tid att sköta plocket i butiken och med den här lösningen kan vi också ge ett förbättrat kunderbjudande med generösa utkörningstider som vi vet efterfrågas av många kunder i Stockholm, säger Anders Svensson, vd för ICA Sverige.

Över 200 butiker anslutna till e-handeln

Samtidigt är det fortfarande upp till varje butik att avgöra om just de ska anlita e-handelslagret. Detta då alla ICA-butiker ägs och drivs av självständiga ICA-handlare. Intresset är dock stort och vid utgången av 2017 ska över 200 butiker ha anslutit sig till e-handeln och drygt 570 butiker erbjuder koncernens matkasse-lösning till sina kunder. 

Samtidigt släpper Ica idag sin årsrapport för hela räkenskapsåret 2017 och koncernens nettoomsättning ökade med 3,4 procent, till 27,8 miljarder. Samtidigt landar rörelseresultatet exklusive jämförande poster på 1,17 miljarder, vilket är något mindre än under 2016 då samma post uppgick till 1,18 miljarder kronor.

- Vi går in i 2018 med ett bra momentum - stark försäljning i ICA Sverige, bra resultat i våra verksamheter och en fortsatt hög aktivitetsnivå i våra framtidssatsningar. Vår e-handel växer också i detta kvartal med god fart och mot bakgrund av de ökande volymerna har vi nu fattat beslut om nästa naturliga steg för vår onlineaffär - ett e-handelslager för dagligvaror i Stockholm, kommenterar ICA-gruppens vd Per Strömberg.

RÄTTELSE: Tidigare framgick i artikeln att ICA:s e-handel ökat med 2,1 miljarder. Rätt är att e-handeln omsätte 1,2 miljarder under hela 2017.

Annons

Annons