IKEA om chockbeskedet: ”Ger kunderna snabbare leveranser”

Lämnar tillbaka marken till Malmö stad.

IKEA lägger ner planerna på ett e-handelslager i Norra Hamnen i Malmö. Det rapporterade Dagens Industri tidigare i dag.

LÄS ÄVEN: IKEA skrotar planer på e-handelslager i Malmö

Annons

Planerna på Malmölagret meddelades av IKEA för ungefär ett år sedan, men nu har de alltså lagts ner. Istället planerar IKEA att använda sina 20 varuhus som e-handelslager.

- Vi har under året sett över hela vårt lagernätverk och har insett att varuhusen kan spela en större roll. På det här sättet kan vi få snabbare leveranstider ut till kunderna, vilket efterfrågas i allt högre utsträckning, säger Helene Söderström, logistikchef på IKEA Sverige, till Ehandel.se.

Alla varuhusen igång med e-handel

I samband med att IKEA:s lagerplaner i Malmö offentliggjordes, berättade även företaget att det hade skrivit på ett avtal om 100 000 kvadratmeter mark.

Vad händer med marken nu?

- Det vi hade var en markrätt och den har vi helt enkelt lämnat tillbaka till Malmö stad.

Med den nya strategin blir avståndet mellan kund och e-handelslager betydligt kortare än vad som hade varit fallet med ett stort centrallager. Tanken är som sagt att den ska leda till att kunderna snabbare ska kunna få sina leveranser.

Enligt Helene Söderström har alla IKEA:s 20 varuhus i Sverige kommit igång med sin e-handelslogistik, och bland företagets kunder uppges intresset för tjänster som Click & Collect vara stort.

LÄS ÄVEN: IKEA-chefen om jättens omställning till e-handel

Annons

"Inga planer på att ändra befintlig struktur"

Eftersom Malmö-lagret inte blir av kommer även de 200 aviserade arbetstillfällena i Malmö att gå om intet.

- Vi kommer att hantera samma mängd produkter i de befintliga varuhusen, så det kommer fortfarande att bli aktuellt att rekrytera mer personal. Men alla arbetstillfällen hamnar ju inte i Malmö, utan de kommer att behövas till att plocka och packa varor i våra samtliga varuhus, säger Helene Söderström.

Sedan tidigare har IKEA även centrallager för e-handeln Jönköping samt i Arlandastad norr om Stockholm.

Hur påverkas de av den här förändringen?

- Det finns inga beslut om att ändra i vår befintliga lagerstruktur, men vi ser kontinuerligt över våra system. Just nu har vi inga planer på att genomföra några förändringar vid något av dessa lager.

LÄS ÄVEN: Stor invigning av IKEA:s nya e-handelslager

Annons