Icas darkstore live på tisdag

Testkörs nu.

Ica är nu i full gång med att testa sitt nya plocklager för e-handelsleveranser, en så kallad darkstore. Det skriver tidningen Market. Enligt tidningen så ska lagret som Ica besitter i Johanneshov nu testköras inför den stora dagen.

- Vi testkör just nu men går skarpt på tisdag, säger Anders Svensson, vd på Ica Sverige, till Market. 

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Ica öppnar darkstores för att öka e-handeln

Uppemot 100 personer väntas nyanställas på det nya lagret - plus transportpersonal, som dessutom väntas öka i takt med att e-handelsvolymerna växer. Under nästa år tror Ica att de kommer att uppnå en leveranskapacitet på 3000 order per dag och på sikt kan fler plocklager bli aktuella.

- Vi utvärderar löpande behovet av att skapa e-handelslager för andra delar av Sverige men tidpunkten beror på volymefterfrågan. I dagsläget finns inga beslut.

Levererar åt 40 butiker innan sommaren

Tanken tycks vara att e-handeln ska erbjudas som en frivillig tilläggstjänst till butikerna - och att handlarna ska kunna bestämma sina egna priser även i e-handeln. Både plockning och distribution i Stockholmsområdet ska nu ske från koncernens nya darkstore.

- Vi kommer att leverera åt 13 butiker initialt men räknar med att vara uppe i drygt 40 innan sommaren, säger Anders Svensson.

Öppnandet av den nya plockbutiken väntas öka volymerna för nätmat hos de intresserade butikerna med runt 50 procent.

- Av platsbrist är det många som inte kunnat starta sin egen e-handel. Men tajmingen är rätt och intresset är stort.

Flytt ger 20 000 i höst

I höst väntas darkstore-verksamheten dessutom utökas ytterligare. Då flyttar alltihop nämligen till Jordbro, söder om Stockholm, där man istället för 8000 kvadrat får en yta på omkring 20 000 kvadratmeter.

Annons
Annons

- Med Jordbro som bas kommer vi att utveckla kapaciteten för att leverera till hela Storstockholm och andra delar av Mälardalen, konstaterar Anders Svensson.

Leveranstiderna uppges bli mellan 07 och 22 på vardagar, 08-16 på lördagar och 14-22 på söndagar, berättar Anders Svensson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!