Ingen orderökning: Vad händer med julhandeln?

Antalet order har endast ökat med en procent.

Ehandel.se har tittat närmare på hur det går för julhandeln i år. Som vi tidigare rapporterat slogs alla rekord under Black Friday. Men hur har det gått i december?

Vår kära analysavdelning har rådfrågat sina 300 e-handlare som delar med sig av ren transaktionsdata i Ehandel.se Analytics.

Annons
Annons

Det som analysavdelningen kan utläsa är att orderingången följer föregående års men att den endast är en procent över förra årets kurva. Kan det vara så att kunderna handlade de flesta av sina julklappar under Black Friday?

Orderbaksmälla efter Black Friday?

Tidigare år har många e-handlare rapporterat en viss "baksmälla" efter Black Friday. E-handlare som vi har pratat med har även uttryckt en viss skepsis angående om alla vet vad de pysslar med.

- Redan i mitten av december [2015] märktes desperationen i nyhetsbreven när försäljningen inte gick som de förväntade sig och det kom massiva reor när de inte ville vara de som satt med jättelager i januari. Jag tror och hoppas många lärt läxan i år. Men blir det som förra året räknar jag som konsument även i år med att bidra till december-desperationen med att i princip fixa alla julklapparna kring Black Friday och med förundran se dem försöka sälja ungefär samma saker dyrare till mig några veckor senare, sade en e-handlare till Ehandel.se i samband med Black Friday-hysterin.

Om vi nu ser en baksmälla eller inte kan vara för tidigt att säga, men analysavdelningen är övertygad om att Black Friday-kalaset är en bidragande orsak. Orderökningen under samma period förra året var avsevärt högre med en 10-procentig tillväxt.

Ny analys den 20 december

Ehandel.se kommer att återkomma med ytterligare en analys på tisdag i nästa vecka. Då kan vi förmodligen ge en ännu bättre bild av julhandeln 2016.

När vi tittar på intäkerna under första halvan av december står det dock klart att vi har en ökning på 12 procent. Samtidigt som beställningarna i princip står stilla så ökar alltså snittordervärdet. Om intäkerna kan kompensera för den dåliga orderingången får vi återkomma till när december är till ända.

Annons
Annons

Ordertoppen är över, eller?

Den topp som ägde rum den 11 december beräknas av vår analysavdelning vara den högsta under decemberhandeln.

- Ordertoppen har högst troligen nu passerat. Den kommande söndagen och måndagen kommer att vara en utmanare på den fronten men vi räknar med att det värsta packandet är över. Nästa tisdag lovar vi dock att berätta vad som faktiskt hände, meddelar Joakim Andersen, indexansvarig på Ehandel.se.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!