Jonas Ogvall slutar på SDH: ”Jag är ingen förvaltare”

Efter fem år har Jonas Ogvall slutat som VD för Svensk Digital Handel.

Under gårdagen kom beskedet - Jonas Ogvall har lämnat rollen som VD på Svensk Digital Handel och ersatts av Malin Winbom som nu är tillförordnad VD under en obestämd tid. För Ehandel.se berättar i dag Jonas Ogvall om vad som ligger bakom hans beslut att gå vidare till ett nytt steg i karriären.

- Jag kände att jag har gjort det här i fem år nu och under den tiden varit med och transformerat organisationen till något nytt. Jag är otroligt stolt, tacksam och glad över det som har varit, säger han.

Annons

Jonas Ogvall berättar att han alltid utvärderar sin situation när det har gått tre år, och sen på nytt när det har gått fem år. När nu fem år har gått kände han att han har varit med och satt sitt avtryck inom flera av organisationens områden, och att det därför är dags för någon annan att ta över stafettpinnen.

- Dessutom ville jag ge min efterträdare gott om tid att komma in i rollen innan nästa års D Congress, tillägger han.

"Kul att lära känna nya sektorer"

Vad han ska göra nu vet Jonas Ogvall inte, säger han, även om han menar att en sak som ligger nära till hands är att på något sätt få användning för sina digitala kunskaper. Kanske genom att erbjuda sina tjänster inom det området till någon annan aktör.

Att Jonas Ogvalls nästa jobb blir något som har med digitalisering och e-handel att göra är dock långt ifrån säkert. När han tog jobbet som VD för Svensk Digital Handel hade han inte erfarenhet av att jobba med e-handel, berättar han.

- Jag tycker att det är kul att lära känna nya sektorer. Så man vet aldrig var man hamnar.

Har du fått något spännande erbjudande?

- Nej, nej. Jag kände helt enkelt att det här var rätt tillfälle. Man har gjort de här förflyttningarna nu och jag gillar när det sker stora förändringar. Jag är ingen förvaltare.

Med “förflyttningarna” menar Jonas Ogvall bland annat att organisationen har bytt namn från Svensk Distanshandel till Svensk Digital Handel, och enligt Ogvall på ett helt annat sätt har kommit att bli drivande i de digitala frågorna. Han lyfter även fram eventet D Congress som under hans styre har flyttats från Borås till Göteborg och i samma veva vuxit kraftigt.

Annons

Mest stolt över lördagsutkörningar

I Svensk Digital Handels pressmeddelande om Jonas avgång tog den före detta VD:n dessutom upp att han var särskilt stolt över att ha bidragit till att posten ska börja med utkörningar även på lördagar. Enligt Ogvall är det en fråga som han som en del av en särskild logistikarbetsgrupp har jobbat med sedan augusti 2012.

Varför är du så stolt över just det?

- Det är en viktig fråga för den påverkar e-handeln i så stor utsträckning. Man får en handelsdag till i veckan och kan lägga sin order på fredagen och ändå få den dagen efter.

Jonas Ogvall har trivts bra inom e-handeln, som han menar är en sektor där människor är bra på att dels träffas mycket och dels att dela med sig av kunskap till varandra.

- Det som är tråkigast med att sluta är alla de här härliga människorna som jag har fått träffa under de här åren, avslutar han.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!