Kan elcyklar lösa sista milen-leveranserna i storstäder?

Tester pågår på flera håll i Europa.

Den sista delen av leveransen, också kallad "sista milen" eller "the last mile", har blivit en allt viktigare del av kundernas e-handelsupplevelse. Numera finns det ett flertal leveransalternativ att välja bland, och fraktbolagen verkar tävla i att göra upplägget så smidigt för mottagaren som möjligt.

100 leveranser om dagen

Som en del av detta har elcyklarna avancerat som leveransfordon, vilket kanske inte är så konstigt eftersom de är lätta att ta sig fram med i stadsmiljöer. I vintras kunde vi berätta att DHL skulle börja med elcykelleveranser i Stockholm, och nu meddelar frakt-jätten UPS att liknande tester genomförs i Paris. I Storbritannien har livsmedelsgiganten Sainsbury’s också börjat använda elcyklar för att leverera kundernas e-handelsbeställningar.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Egna bilar och elcyklar när fraktbolagen laddar inför julen

Sainsbury’s elcyklar, som i första hand rullar i södra London, består enligt nyhetssajten Post & Parcel av en flotta på fem cyklar som tillsammans kan få ut upp till hundra leveranser per dag. Varje cykel ska ha kapacitet att lastats med flera beställningar som sedan körs ut i ett svep, vilket man i och för sig får anta är beroende på hur stora beställningar det handlar om.

Undviker trafiken och gör insats för miljön 

För Sainsbury’s del uppges cykelleveranserna vara ett sätt att undvika trafiken, och att kunna parkera närmare kundens hem än vad som hade varit möjligt med en större bil. På så sätt hoppas man lättare kunna få ut beställningar till kunder som bor i större städer och andra trafikerade områden, samtidigt som man förstås gör en insats för miljön.

- Vi är stolta över att vara den första stormarknaden som testar att leverera dagligvaror med eldrivna lastcyklar. Vi är ständigt på jakt efter nya sätt att serva våra kunder och det här testet kommer att hjälpa oss att utforska om det finns ett mer flexibelt sätt att leverera Sainsbury’s dagligvaror till dem som bor i större städer, säger Clodagh Moriarty, onlineansvarig på Sainsbury’s, i ett pressmeddelande.

Om testet i London faller väl ut, planerar Sainsbury’s att expandera sina cykelleveranser till fler delar av Storbritannien.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!