Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Elektronikbranschen: "Obegripligt beslut".

I förra veckan kom ett beslut om att utreda en utvidgning av den, bland e-handlare, starkt kritiserade kemikalieskatten. Intresseorganisationen ElektronikBranschen lyfter nyheten och frågar sig varför regeringen inte utreder effekterna av den befintliga kemikalieskatten, innan man kikar på att utvidga den.

LÄS ÄVEN: E-handeln från utlandet väntas växa kraftigt

Annons
Annons

Det har nämligen lyfts flera problem med skatten där det största problemet kan vara att utländska e-handlare får en stor konkurrensfördel gentemot de svenska, då de utländska helt enkelt slipper betala skatten.

- Det är obegripligt att regeringen inte samtidigt passar på att analysera effekterna av dagens kemikalieskatt, när man beslutar om att den ska breddas, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen i ett pressmeddelande, och tillägger:

- Utformningen av dagens skatt är en kraftig hävstång för utländsk e-handel och missgynnar svenska handlare.

Ska omfatta privatimport

Nu planerar regeringen alltså att utöka skatten till att även gälla kläder och skor. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund så ska skatten inte ha inneburit någon “tydlig överflyttning till direkthandel via nätet”. Trots det så verkar man kika på att försöka täcka köp från andra länder med en utvidning mot kläder och skor.

- Konsumenters köp direkt från utländska säljare både inom och utanför EU ska hanteras, med ambitionen att även utländska säljare ska omfattas av skatteuttaget, skriver regeringen om utvidgningen.

Varför elektronik och kläder särskiljs ställer sig också Klas Elm frågande till.

- Regeringen vill att kemikalieskatt på kläder och skor ska omfatta privatimport, men inte när det gäller hemelektronik. Tror regeringen att det är svårare att transportera mobiltelefoner och surfplattor än sneakers och vinterjackor?

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!