Kinas första Internetdomstol ska lösa e-handelsbrott online

Ett nytt sätt att hantera det ökande antalet e-handelstvister.

Alibabas hemstad Hangzhou, som för övrigt nyligen fick besök av Sveriges statsminister, har blivit med en ny myndighet. Den ska ta hand om landets e-handelstvister - ett problem som uppges växa sig allt större. Mer exakt handlar det om en ny domstol, som ska vara Kinas första Internetdomstol, rapporterar nyhetssajten Internet Retailer.

Eftersom allt från stämningsansökan till hela rättegångar ska kunna hanteras på nätet behöver inte målets parter vara i samma stad, vilket kinesiska myndigheter menar är praktiskt när det kommer till e-handelsrelaterade brott.

Annons

- Det är ett nytt sätt för oss att hantera det ökande antalet e-handelstvister, eftersom många av dem har tydliga fakta och gedigen bevisning, säger en talesperson för domstolen i ett uttalande.

Rättegång avklarad på 30 minuter

Enligt uppgift har konceptet testats i mindre skala och en särskild hemsida för de aktuella domstolsärendena har redan satts upp. På två år ska över 22 000 e-handelsärenden ha avgjorts, med onlinerättegångar som i snitt ska ha tagit 30 minuter att genomföra.

Den nya domstolen menar att missnöjda e-handelskunder sparar både tid och pengar på att hantera ärendena på nätet. Även om domstolen alltså hittills endast har funnits i en testversion, ska miljoner yuan i rättegångskostnader redan ha sparats in. Det ska gå att lägga in en stämningsansökan på cirka fem minuter.

Missnöje med returvillkor

De flesta ärendena som har kommit in ska ha handlat om köp som har gjorts på stora kinesiska e-handelsplattformar, och många uppges ha varit missnöjda med produktkvalitet och e-handlares returvillkor.

Kinas Internetdomstol kommer utöver e-handelsärenden även att hantera tvister som rör onlinebetalningar och upphovsrätt på nätet.

LÄS ÄVEN: EU-regler tvingar e-handlare att länka till tvistlösningssajt

Annons