Kinnevik investerar i Sydostasiens Amazon

Rocket Internets nätvaruhus Lazada har fått ännu ett rejält tillskott i kassan. I en ny finansieringsrunda har den Asienbaserade marknadsplatsen fått in 200 miljoner euro. Med på ett hörn finns svenska investmenbolaget Kinnevik som fortsätter att satsa på e-handeln.

Lazada, som grundades av Rocket Internet, driver ett av Sydostasiens största köpcentrum online. Sedan lanseringen 2012 har Lazada expanderat snabbt med verksamheter i sex länder; Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam, samt ett inköpscenter i Hong Kong.

I slutet av 2013 utökade man sin affärsmodell och öppnade upp för externa e-handlare. Något som visat sig vara en lönsam idé. Försäljningen via Marknadsplatsen har tiodubblats sedan januari 2014 och plattformen står idag för ungefär 70 procent av Lazadas månatliga försäljning.

Annons
Annons

Lazada är inte heller helt gröna när det kommer till att locka externt kapital. I september 2012 gick investmentbolaget JP Morgan in med 100 miljoner dollar, och några månader senare trillade det in ytterligare 40 miljoner dollar från svenska Kinnevik.

I slutet av 2013 var Kinnevik åter med på ett hörn, och nu är det dags igen och summan är ännu högre den här gången.

Värderas till 1 miljard euro

Totalt rör det sig om en investering på 200 miljoner euro, cirka 250 miljoner dollar, i en finansieringsrunda ledd av det singaporianska investmentbolaget Temasek.

Rocket Internet, Verlinvest och andra befintliga investerare har också deltagit, däribland Kinnevik som investerat 8 miljoner euro. Lazada värderas efter kapitalanskaffningen till cirka 1 miljard euro och Kinneviks andel kommer att uppgå till 9,5 procent.

– Lazadas utveckling i år och dess övertygande skifte till en marknadsplats-modell stärker vår tilltro till företaget. Vi är glada över att välkomna Temasek som aktieägare i Lazada. Temasek är ett investmentbolag baserat i Singapore med en betydande närvaro i regionen och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med dem, säger Kinneviks VD, Lorenzo Grabau.

Källa: Press, Reuters

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!