Klarna Direkt växer starkt men företaget överger inte Swish

Klarnas Swish-dödare går som tåget men man ska fortfarande lägga till Swish i KCO.

I oktober förra året kunde vi avslöja att Swish skulle bli en del av Klarnas populära kassalösning, Klarna Checkout. Sedan dess har det hänt en hel del. Bland annat har Klarna själv lanserat en Swish-variant i Klarna Direkt. En betallösning från Klarna som förbigår Swish-appen och tar betalt direkt via Mobilt BankID i Klarna Checkout (KCO).

Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, förklarar i en intervju med Ehandel.se hur Swish är en kanonlösning men att Klarna Direkt är enklare. Företaget gjorde dock klart att Swish fortfarande skulle bli en del av KCO. Vi är nu inne i andra kvartalet 2016 och Klarna Direkt har använts som betalmetod i cirka 1 500 svenska nätbutiker. Detta medan vi inte hört ett knyst ifrån Klarna om Swish.

Annons

Runt 800 000 användare sägs kunna handla med Klarna Direkt i dagsläget och det ska vara portalen Mitt Klarna som gör detta möjligt.

- I det första steget av lanseringen, där vi befinner oss nu, är tjänsten tillgänglig för de användare som har registrerat sig för att betala sina fakturor i vår användarportal Mitt Klarna med samma typ av betala med ett klick-funktion, säger Jesper Wigardt, PR Manager på Klarna.

När Klarna "lite senare under våren" kommer att lansera tjänsten fullt ut kommer man som användare att kunna registrera sig för Klarna Direkt vid själva köptillfället i KCO.

"Skapat extra arbete för oss"

Vad händer då med Swish? Jesper Wigardt meddelar att den betalmetoden fortfarande ligger i pipelinen för att integreras i KCO, men att företaget stött på en del krångel. Att bankerna kräver ett separat kontrakt mellan varje handlare och respektive bank ska ha skapat problem även för Klarna.

- Det har skapat onödigt krångel för handlarna och extra arbete för oss, säger Jesper Wigardt.

Vi gissar att eftersom Klarna Direkt nu rullar på och står inför en bredare lansering så lägger man inte överdrivet mycket krut på Swish. Den enormt populära betalappen ska dock snart kopplas ihop med KCO enligt Wigardt.

- Vi kommer att lägga till Swish i Klarna Checkout inom kort nu under våren. Vi ser fram emot det eftersom det är en smidig betalmetod för våra användare, säger Jesper Wigardt.

Han meddelar samtidigt att Klarna Direkt nu är mer populär än både kortbetalning och banköverföring när det kommer till de kunder som väljer att betala direkt och inte via delbetalning eller faktura.

Annons

Annons