Kraftig ökning av paket från Kina: ”En uppskattad produkt”

PostNord i Jönköping hanterar just nu över 5 000 paket från Kina - varje dag.

Tidigare i höstas meddelade PostNord att Kina hade seglat upp på listan över svenskarnas populäraste länder att e-handla från. Och intresset för att handla från jättemarknaden i öst verkar knappast ha blivit mindre. 

Just nu upplever PostNord nämligen en “explosionsartad” ökning av paket som skickas från Kina till privatpersoner i Sverige. På företagets terminal i Jönköping hanterar PostNord just nu 5 000 försändelser från Kina varje dag. I många fall uppskattar konsumenterna enligt logistikleverantören de låga priserna och det billiga portot. Det rapporterar Sveriges Radio.

Annons

- Det är en jätteökning. Det är jätteroligt att jobba med för det är en uppskattad produkt av kunderna, säger Emma Råberg, produktionschef på PostNord i Jönköping, till P4 Jönköping.

"Klumpig formulering"

Även om det finns regler för vilka avgifter man ska betala när man beställer varor från till exempel Kina är det ofta lätt att komma runt dessa, till exempel genom att avsändaren uppger att försändelsen är en gåva. Och e-handlare som diskuterar SR:s artikel på Facebook är inte lika positiva som PostNord till det stora antalet e-handelsköp från Kina.

- "Uppskattad produkt av kunderna" - Ja, det är ju både momsfritt och tullfritt. Klumpigt att formulera sig så i en chefsposition, tycker en person.

- Hade tyckt att det var mindre roligt om jag var chef på PostNord med tanke på deras höga kostnad för att hantera försändelsen och den belastning det lägger på resultatet, menar en annan.

Smycken, leksaker och elektronik är enligt SR:s artikel de vanligaste produkterna att beställa från Kina. 

Ehandel.se har sökt PostNord för en kommentar. 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!