Laddare från Wish granskade: ”Samtliga farliga att använda”

"Klarade inte ens baskraven för säkerhet".

Efter att ha undersökt ett antal USB-laddare från marknadsplatser som Ebay, Amazon och Wish, kunde Elsäkerhetsverket tidigare i år konstatera att de laddare som sålts av Wish var av absolut sämst kvalitet när det kom till säkerheten.

Jämfördes med handgranat

En laddare ska ha blixtrat till och börjat brinna, och flera av dem beskrevs som "livsfarliga" av myndigheten. En laddare liknades till och med vid en handgranat.

Annons

LÄS ÄVEN: Wish pekas ut som farligast - granskas nu av myndighet

På grund av de stora bristerna bestämde sig Elsäkerhetsverket för att göra en ny granskning av importerade USB-laddare. Den här gången var det bara Wish som ingick i undersökningen.

Resultatet blev minst sagt negativt; Samtliga tio undersökta laddare visade sig vara farliga att använda. Nu vill Elsäkerhetsverket varna allmänheten för att privatimportera laddare från okända säljare.

- E-handeln fortsätter att öka och när det gäller just privatimport och handel med företag som inte går att identifiera eller kontakta, ökar risken för att det också finns brister hos produkterna. Vi har nu själva testat produkter inköpta genom privatimport. Resultatet är nedslående och vi kan inte vänta med att informera om detta, säger Kim Reenaas, chef för produktavdelningen vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Funderar på lämplig åtgärd

Alla undersökta laddare visade sig ha "allvarliga brister". Flera av dem ska till exempel vara gjorda av ett material som kan bidra till att förvärra bränder.

- De 10 laddarna klarade inte ens baskraven för säkerhet. Sex av laddarna uppfyller inte kravet på brandbeständighet, utan brinner upp i sin helhet. Ingen laddare klarar kravet på isolationsavstånd. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna och resterande ligger alla kring eller under en halv millimeter, kravet är minst 4 millimeter, sammanfattar Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverkets råd till personer som vill handla produkter från länder utanför EU är att avstå från köp om de inte är säkra på produkten i fråga. Myndigheten avråder också från att handla från säljare som inte går att kontrakta. Nästa steg i undersökningen uppges vara att "ta reda på vilka åtgärder som kan krävas och vilka företag som kan nås".

Annons
Annons