Wish pekas ut som farligast – granskas nu av myndighet

Produkt liknades vid handgranat.

I januari i år varnade Elsäkerhetsverket för ytterligare ett problem med Kinaposten, utöver att staten förlorar skatteintäkter. Konsumenterna sägs nämligen vara ovetande om faran med att beställa till exempel elektronikprodukter ifrån ett land utanför EU. Dessa produkter följer inte alltid de elsäkerhetsregler som vi har i Sverige, och inom EU, och kan därmed vara livsfarliga att använda.

LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar efter Wish-hysterin

Annons

Myndigheten gick därmed ut i media och varnade konsumenterna för de konsekvenser som kan uppstå om till exempel en billig laddare börjar brinna.

Nu rapporterar Expressen om ett fall där en svensk konsument köpt en mobiltelefonladdare för 26 kronor på den kinesiska marknadsplatsen och appen Wish. En laddare som kort efter inköp blixtrade till och började brinna.

Laddare som handgranater

Elsäkerhetsverket uttalar sig i frågan och de är långt ifrån överraskade. I myndighetens senaste test av laddare så ska var fjärde laddare ha haft allvarliga brister. En av de testade produkterna ska man internt ha kallat för “handgranat”.

– De var helt livsfarliga. USB-laddaren skulle troligtvis kunna brinna vid normal användning. Den saknade säkerhetskomponenter och störde ut elektronik, säger Martin Gustafsson, inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket, till Expressen.

Alla de farliga laddarna ska ha inhandlats på nätet. Det är dock inte bara ifrån Wish utan också från e-marknadsplatser som Amazon och Ebay. Wish ska dock stå i gruppen med flest anmälningar, enligt myndigheten.

"Man får det man betalar för"

Elsäkerhetsverket har därmed inlett en granskning av just Wish. Myndigheten har nu beställt en hög med laddare endast ifrån Wish, för att utvärdera kvaliteten därifrån.

– Vi har beställt 25 laddare som vi ska testa, totalt kostade de 610 kronor. Det är oerhört billigt men i det här fallet är det fruktansvärt tydligt att man får det vad man betalar för. Man laddar en mobil och en lägenhet brinner ner, så det är en hög risk man tar. Telefoner och surfplattor blir väldigt varma när de brinner och bränderna är svåra att släcka, säger Martin Gustafsson.

610 kronor är dock gissningvis innan PostNord tagit ut sin avgift på 75 kronor per Kinapaket. Myndigheten trycker också återigen på att konsumenterna som köper produkter ifrån dessa marknadsplatser direktimporterar och därmed själva är ansvariga för eventuella skador som de orsakar.

Annons

LÄS ÄVEN: PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna

Annons