Lämnar Komplett: ”Mest nöjd med vår lönsamma tillväxt”

Ole Vinje lyfter fram personalens insats.

I veckan kom beskedet; Ole Vinje lämnar Komplett efter elva år som e-handelsjättens koncernchef. Istället tar han plats i ledningen för investmentbolaget Canica, som också är majoritetsägare i Komplett.

LÄS ÄVEN: 11 år på tronen - nu byter den nordiska e-handelsjätten VD

Annons
Annons

"Har åstadkommit mycket"

Ett tronskifte i Nordens största e-handelskoncern är förstås inte något som inträffar varje dag, och nu berättar Ole Vinje för Ehandel.se om sin tid som ledare för Komplett, och hur han ser på framtiden. 

- Jag har haft elva bra år på Komplett och har fått vara med om en spännande resa. Handeln på nätet har utvecklats i ett enormt tempo, och vi har åstadkommit mycket tillsammans - både tillväxt, uppstart av nya butiker och uppköp, berättar han i ett mejl till redaktionen.

- Sen finns det förstås också några områden som vi inte har lyckats med, och det har förstås varit krävande. Men nu är jag redo för nya utmaningar och gläder mig för det som komma skall.

Vad är du mest nöjd med från den tid som gått?

- Jag är mest nöjd med den kultur som vi tillsammans har skapat på Komplett, och att vi har haft en lönsam tillväxt i alla år.

Tror att få bolag kommer att dominera

På drygt ett decennium hinner det hända mycket, och det gäller förstås inte minst inom e-handeln. När Ole Vinje tittar tillbaka på den tid som gått, upplever han att flera saker kom som stora överraskningar.

Som exempel nämner han hur de smarta telefonerna har kommit att forma våra liv och ändrat våra vanor.

- Iphonen lanserades 2007. I dag löser den många uppgifter åt oss och står för en stor del av e-handeln. Att Komplett skulle etablera en marknadsplats där externa aktörer kan konkurrera sida vid sida med våra egna kategorier var också svårt att se framför sig för tio år sedan.

Annons
Annons

Hur tror du att Nordens e-handel ser ut om fem eller tio år?

- Det är svårt att sia om framtiden men jag tror att det kommer att vara några få stora aktörer som dominerar e-handeln i Norden. E-handeln kommer dessutom att bli mer sömlös med bland annat leveranser innanför dörren utan att kunderna är hemma, och fler kommer att ha börjat använda digitala assistenter.

Tipset: Fokusera på kunderna

Ole Vinje lyfter också fram att han tror att fler processer kommer att automatiseras, och att vi kommer att använda AI - artificiell intelligens - i högre utsträckning än vad som är fallet i dag.

Vilket är ditt främsta råd till andra e-handelschefer, eller ledare för stora e-handelsföretag?

- Fokusera på kunderna, ha kontroll över kostnaderna och se till att växa med lönsamhet. Skapa en stark kultur tillsammans med duktiga medarbetare, avslutar Ole Vinje.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!