Leveriet ska skötas av robotar – plattform klar i maj

LogTrade och Dyno Robotics.

Ehandel.se har tidigare skrivit om det lyxiga ombudet Leveriet, som dock har större ambitioner än att endast vara ett finare ombud för e-handelspaket.

LÄS ÄVEN: Leveriets nya satsning: Vill bli "utskjutet lager" åt e-handlarna

Annons

Leveriet vill bli ett utskjutet lager åt e-handlare och fungera som en oberoende hub för utdelning av e-handelspaket. Bakom projektet står fastighetsföretaget Atrium Ljungberg och de har bland annat tagit hjälp av logistikföretaget LogTrade.

LÄS ÄVEN: Bättre än e-handel: "Världens minsta obemannade butik"

Nu meddelar LogTrade, som häromdagen lanserade smarta EU-pallar, att de inlett ett samarbete med Dyno Robotics. Tillsammans ska man utveckla en robot som ska göra logistiken smidigare i dessa utskjutna lager.

- Leveriet är av den större modellen och har därför ett stort bakutrymme med utskjutet lager. För att konceptet ska bli långsiktigt lönsamt och attraktivt för fler fastighetsägare måste lagret kunna arbeta autonomt med hjälp av smarta lagerrobotar, skriver LogTrade i ett pressmeddelande.

"Robotar som kan jobba med människor"

Planen är att skapa Sveriges första självlärande lager- och utlämningsrobot. Fredrik Löfgren, vd på Dyno Robotics, ser positivt på uppdraget.

- För oss är det här ett perfekt uppdrag eftersom vi specialiserar oss på att ta fram robotar som kan jobba tillsammans med människor på mindre utrymmen med högt genomflöde. En människa ska ju också kunna vara inne och jobba samtidigt som roboten, exempelvis under julhandeln, säger Fredrik Löfgren.

"Världsunikt robotprojekt"

Den framtida utlämningsroboten ska inte behöva någon extra anpassning och programmering för att fungera på ett särskilt ställe och hyllorna ska inte heller behöva anpassas efter roboten.

- Det som gör robotprojektet världsunikt är att det kommer att jacka in i ett paket- och transporthanteringssystem – det vill säga i LogTrades plattform. Det är en naturlig integrering eftersom LogTrade är systemet som kan tala om för roboten vilka paket som ska plockas och när de ska plockas, samt ser till att rätt QR-koder finns på paketen och hyllorna och annorstädes, meddelar LogTrade.

Annons

En första versionen av plattformen, som kan navigera autonomt, väntas bli klar under maj i år och den första fysiska roboten väntas bli klar “en tid därefter”.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!