M-handeln mot nya rekord – i år toppar intäkterna 50%

De mobila enheterna kommer inom kort att stå för merparten av alla intäkter i svensk e-handel.

Igår kunde vi berätta att antalet order i mobila enheter under 2016 för första gången gick om det som kom in via desktop, och att shoppingen i mobiltelefonen har gått från att vara främst en semestervana till att ha vuxit sig stark under årets alla månader.

E-handlare som ännu inte anammat det mobila skiftet gör klokt i att skynda på, för enligt siffror från Ehandel.se Analytics har det också skett ett skifte i hur stora summor som det totalt sett handlas för från de mobila enheterna. Det senaste året ökade andelen intäkter via mobila enheter (mobiltelefoner och surfplattor) från 43 procent 2015 till 49 procent 2016. Nästan hälften av alla intäkter till svensk e-handel kommer alltså nu från en mobil enhet. 

Annons
Annons

Väntas hamna över 50 procent i år

Tittar man bara på juli, oktober och december har försäljningen i mobiler och surfplattor redan tagit mer än halva kakan, och Joakim Andersen, indexansvarig på Ehandel.se menar att utvecklingen mot mobilt är långt ifrån över. 

- Under 2017 lär det bli ganska få månader där andelen ligger under 50 procent och i år kommer de mobila enheterna alltså inte bara dominera orderingången utan även intäkterna, säger han.

Men även om allt fler tar till surfplattan eller mobiltelefonen när det är dags att göra ett inköp, så verkar det som att de dyrare inköpen fortfarande äger rum framför en desktop. 

- Traditionellt sett har snittordervärdet varit lägre i mobilen, och det är det fortfarande även om vi alltså totalt sett handlar oftare i våra telefoner, säger Joakim Andersen.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!