Matsmart om svinnet: ”Många vet inte vad bäst före betyder”

Många förstår sig inte på datummärkningen enligt e-handlaren.

Nätbutiken Matsmart jobbar som vi vet på att minska matsvinnet i Sverige. Idén till bolaget föddes faktiskt av matbutiksägaren Erik Södergren som tröttnade på att slänga pasta, ris, konserver och andra varor bara för att bäst före-datumet närmade sig.

Matsmart säljer idag felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser som man skickar över hela Sverige.

Annons

Utmärkt att äta efter datumet passerat

Nu har Matsmart med hjälp av en Sifo-undersökning analyserat svenskarnas förståelse för bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Efter att tusen svenskar frågats ut står det, enligt Matsmart, klart att en av tre svenskar inte vet vad bäst före betyder. 28 procent ska inte veta vad skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag är och fem procent var osäkra.

– Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkning, säger Karl Andersson, vd för Matsmart.

1,3 miljoner ton slängs

Enligt Matsmart, som tittat på siffror från Naturvårdsverket, så skapas 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige varje år. En siffra som e-handlaren förstås vill minska.

– Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

Hälften kan räddas

Okunskapen kring datummärkning och då specifikt bäst före och sista förbrukningsdag sägs bidra till att mängder av mat slängs helt i onödan. Matsmart räknar med att ungefär hälften av de 1,3 miljoner ton som slängs borde kunna räddas via initiativ som Matsmart.

– Matsvinn är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser, säger Karl Andersson.

LÄS ÄVEN:
Matsmart ska nå studenterna - säljer via matkasseföretag

Annons
Annons