Ministern: Kemikalieskatten stärker svensk konkurrenskraft

Frågan som får e-handlarna att koka har nått riksdagen.

I mars kunde vi berätta att den kommande kemikalieskatten, som börjar gälla den 1 juli, är en en fråga som får svenska e-handlare att rasa.

Moderat frågar ministern om skatten

Nu har engagemanget i frågan även spridit sig till riksdagen. Förra veckan lämnade den moderata ledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby in en så kallad skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson (s), där hon ifrågasatte hur skatten kommer att påverka det svenska entreprenörsskapet.

Annons

- Är det finansministerns bedömning att kemikalieskattens utformning stärker svensk konkurrenskraft - och tänker ministern i annat fall vidta några åtgärder för att kompensera företagen för detta? skrev Tenfjord-Toftby då.

“Liten övergång till utländsk e-handel”

Svaret som nu kommer från finansminstern är måhända en smula överraskande. Medan e-handlarnas främsta kritik mot skatten har varit att den kommer ge svenska företag en konkurrensnackdel, så menar Magdalena Andersson tvärt om att skatten kommer att gynna de svenska företagens konkurrenskraft.

- Sammanfattningsvis anser jag att regeringens politik, som kemikalieskatten är en del av, stärker svensk konkurrenskraft, skriver hon bland annat i svaret till Cecilie Tenfjord-Toftby.

Och att e-handlarna befarar att skatten kommer få konsumenterna att handla från utländska bolag, avfärdas av ministern.

- Kemikalieskatteutredningen har gjort bedömningen att skatten kommer att medföra en relativt liten övergång till utländsk e-handel (0,4 procentenheter). Regeringen har inte gjort någon annan bedömning i den frågan.

Höjda skatter ska finansiera satsningar

Istället menar Andersson att skattehöjningar helt enkelt behövs för att finansiera regeringens "angelägna satsningar". Detta då den nuvarande regeringen enligt henne ärvt "ett stort budgetunderskott" av den föregende. 

- Kemikalieskatten bidrar med finansiering till angelägna satsningar som stimulerar till både stärkt konkurrenskraft och till en bättre hälsa och miljö, konstaterar finansministern.

“Skatten stärker svensk konkurrenskraft”

Någon risk för att entreprenörsandan påverkas ser hon inte heller, då Sverige enligt henne idag rangordnas som "EU:s främsta innovationsland". Dessutom kommer skatten att bidra till att Sverige ses som ett föregångsland internationellt sett, tror Andersson.

Annons

- Syftet med skatten är i första hand att minska tillförseln av farliga ämnen till människors hemmiljö. Regeringen har som övergripande ambition att Sverige ska vara en förebild i världen – en ledande och inspirerande kraft där höjda miljöambitioner skapar innovationskraft.

Annons